СИТУАЦІЯ. Звернення народних депутатів України зумовлюють збільшення кількості контрольних заходів Державної фінансової інспекції, а отже, посилюють тиск на державний сектор. Аби не бути голослівними, у прес-службі відомства надали таку статистику: лише протягом 5 місяців нинішнього року до Держфінінспекції надійшло 135 депутатських звернень і запитів. Якщо порівнювати з минулими роками, то це в рази більше. 

Приміром, за 5 місяців 2012 року цей показник становив 85, тоді як у 2011 та 2010 роках відповідно — 30 та 42.  Складається парадоксальна ситуація: з одного боку, народні обранці начебто нарікають на зарегульованість та надмірний тиск на економіку, а з другого — своїми діями спричинюють зростання цього тиску через збільшення кількості ревізій та перевірок.

Найбільше запитів надходить від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»: Слюз Тетяна, Ар'єв Володимир, Петренко Павло… Явним лідером серед колег за кількістю звернень до державних інспекторів є Леся Горобець. На неї припадає понад 35% депутатських звернень, отриманих відомством минулого року. Переважно вони стосувалися закупівель за державні кошти.

Мабуть, депутатські звернення не безпідставні. Особливо якщо це стосується сфери держзакупівель, де зловживань   хоч відбавляй. Однак посилення контролю не лише дає змогу вхопити за руку зловмисників, які спустошують державний бюджет, а й перешкоджає виробничій діяльності суб’єктів господарювання. Тож тут треба шукати якусь золоту середину.

 Один зі шляхів послаблення контролю з боку держави — запровадження ризикоорієнтовного підходу до планування роботи Держфінінспекції. Завдяки цьому лише торік кількість планових ревізій зменшилась порівняно з 2010 роком на 35 %. Проте, як мовиться, погоди це не зробило. Адже загалом протягом 2010—2012 років до Держфінінспекції надійшло 457 звернень та запитів народних депутатів, які були прийняті до виконання. Причому 248 з них  припадає  на 2012 рік.