ДУХОВНІСТЬ.  Мирне місто на цілющій воді. Сюди, в одне з найчудовіших міст Полтавщини, приїздять люди не лише з України, пострадянських республік, а й із Західної Європи, США, щоб підлікуватися, попити «живої» водички, відпочити, подихати свіжим повітрям, напоєним запахом лугових трав і квітів, погуляти в курортному березовому гаї, закладеному 1934 року. Миргород славиться розвиненою інфраструктурою, гарними дорогами, добре налагодженим комунальним господарством. Здавалося б, усе є, але до нинішнього року не було тут сучасного районного Будинку культури, який би відповідав статусу міста такого рівня. Точніше, Будинок культури тут був, але побудований ще 1952 року методом народної будови. У 1980-х роках, через деформацію стін, згідно з висновками експертів Полтавського інженерно-будівельного інституту та республіканського ПВО «Укржитлопроект», його визнали аварійним, а 1990-го закрили.

Але як жити без такого соціально значущого об’єкта? В 2003 році за сприяння дирекції Південної залізниці Харківський проектний інститут ТОВ «Південтранс НДІ проект» виготовив проектно-кошторисну документацію на його реконструкцію.

— Ще в 2003 році був напрацьований проект реконструкції Миргородського БК, але, на жаль, тодішня влада не спромоглася довести задумане до логічного завершення. До 2011 року 6 мільйонів коштів розпорошувалися, і неможливо навіть встановити, на які цілі, — розповідає заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олена Адамович. — І тільки в минулому році з держбюджету було виділено 10 мільйонів гривень для завершення цієї реконструкції. Район, звичайно ж, підтримав, цю урядову ініціативу, виділив ще 540 тисяч гривень. І за півроку жителі курортного міста й району нарешті отримали надсучасний «культурний дім» із залом на 354 місця, чудовою акустикою, обладнаний усім необхідним».

Як повідомила Олена Адамович, за бюджетні кошти минулого року повністю реконструювали також Будинок районного центру народної творчості у Великій Багачці та районний БК у Гребінці. Долучилася держава й до реконструкції театру ім. Миколи Гоголя в Полтаві. Сукупно в минулому році уряд допоміг Полтавській області тільки на добудову «об’єктів з бородою» в соціально-культурній сфері 50 мільйонами гривень.