ТОЛОКА. В історико-культурному заповіднику «Трипільська культура», що в селі Легедзине Тальнівського району на Черкащині, вже вчетверте відбулася літня толока. Як розповів директор заповідника Владислав Чабанюк, ця спільна праця багатьох людей підпорядкована одній меті — відбудувати нарешті натуральні трипільські будинки, аби кожен відвідувач заповідника мав змогу на власні очі побачити житло наших предків.

Робота знайшлася кожному. Кількасот людей, які приїхали сюди з різних куточків України, місили ногами в’язку глину, співали, малювали. Незважаючи на спеку, і дорослі, й діти працювали бадьоро, так само життєрадісно й веселилися.

Оскільки трипільське житло було не тільки зручним, здоровим, а й красивим, чимало творчих людей, і серед них кінорежисер Михайло Іллєнко, взялися оздоблювати стіни старовинними символами. Такий розпис, кажуть майстри пензля, має своє сакральне значення. Та й фарбу для цього використовують таку ж саму, як і шість тисяч років тому. І ось з’являються на стінах малюнки, що символізують родючість, спокій, стабільність, такі характерні для нас, українців. 

За місяць-другий  у трипільських будиночках сподіваються розмістити частину музейної експозиції. При підтримці держави, якої тут небезпідставно очікують,  остаточно добудований музей незабаром відкриє двері для туристів.