Українські легкоатлети вдало виступили на молодіжному чемпіонаті Європи у Таллінні: вибороли вісім медалей — три срібні і п’ять бронзових, а в під завісу  встановили національний рекорд серед молоді.

Якби переможця з метання списа визначали за серією спроб, то ним, поза сумнівом, став би українець Максим Богдан. Проте правила лишаються незмінними і виграє той, у кого найвищий результат. Його й показав поляк Кацпер Олещук (82,29 м). А Максим до «срібла» юніорського чемпіонату Європи-2013 додав медаль такого ж гатунку з молодіжного чемпіонату континенту цього року (81,08 м).

Вікторія Калюжна поборолася до останніх метрів п’ятикілометрової дистанції й у нагороду  отримала бронзову медаль з національним рекордом України серед молоді — 15.38,38 хв. Цікаво, що до змагань у Таллінні Вікторія не вибігала з 16 хвилин (її особистий рекорд дорівнював 16.06,03 хв), а ще позаминулого року виступала на дистанції 3000 метрів з перешкодами і була на ній сьомою на юніорському чемпіонаті Європи.

Не залишилися ми без медалі й на дистанції 1500 метрів. Наталія Прищепа чудово й тактично грамотно провела біг і виграла «бронзу», встановивши при цьому особистий рекорд (4.06,29 хв). Перемогла з рекордом чемпіонатів сербка Амела Терзіч (4.04,77 хв).

Ірина Геращенко до медалей юнацького чемпіонату світу і юніорського чемпіонату Європи додала бронзову нагороду головного молодіжного турніру континенту. Виграла вона її у секторі для стрибків у висоту з результатом 1,87 м. Стільки ж подолала й срібний призер бельгійка Нафіссату Тіам, проте витратила на це менше спроб. Перемогла італійка Алессія Трост (1,90 м).

На жаль, на цих змаганнях  збірна України не виграла жодного «золота» й у медальній таблиці посіла 20-ту сходинку. Однак у заліку, складеному згідно з місцями у фіналах, наша команда стала сьомою, повідомляє сайт федерації. А згадані вище миттєвості змагань  означають: у королеви спорту обнадійливе завтра.

Утім, щоб талановита молодь на рівних боролася з лідерами на дорослих стартах, лише бажання недостатньо. Потрібна ще й фінансова підтримка легкої атлетики.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»