НЕЗАБУТНЄ. Про це під час брифінгу в облдержадміністрації повідомив журналістам голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. За його словами, пам’ятник буде встановлений вже навесні цього року.

Ідею про спорудження такого пам’ятника висловив кілька років тому почесний громадянин Волині, нині покійний, краєзнавець, засновник Торчинського народного музею Григорій Гуртовий. Свого часу він — виходець із Запорізької області — врятувався від повоєнного голоду саме завдяки доброті людей поліської області.

— Її населення після Другої світової війни несло важкий, надлюдський тягар, — розповів він якось, коли згадував свої юначі роки. — Адже селянам треба було заплатити чималі податки радянській державі: підпільно, так, щоб ніхто не бачив, дати продукти харчування воїнам УПА. А ще — поділитися із тими, хто із східних областей їхав у поліський край, аби врятуватися від голоду…

Про те, скільки в ті вже далекі часи було таких людей (їх на Поліссі чомусь називали «брянськими» або «миленькими»), розповів автору цих рядків житель Горохівського району Іван Костюк. Виявляється, лише через район Крулі села — Пустомити у 1946—1947 роках дворами Ковальчуків, Зеленських і Мельників щодня проходили в середньому 5—7 людей, які шукали порятунок від голоду. Ці родини постійно варили для них додаткову картоплю, нею харчувалися й самі. А ще — по відру її щодня діставали з льохів на роздачу…

— Пам’ятник людям, які рятували інших, — ідея Гуртового, — нагадав очільник виконавчої влади краю Борис Клімчук. — Царство йому Небесне, і велика подяка від нині живучих. Це буде і про нього згадка — велику людину, великого краєзнавця!

На переконання волинян, такий пам’ятник символізуватиме єднання великої соборної України у важкі часи. На нього, до речі, не буде витрачено жодної бюджетної гривні. Як і інші меморіальні знаки, що постають в області останнім часом, він буде споруджений на кошти благодійників.