МОДЕРНІЗАЦІЯ. Давню проблему поліпшення якості питної води, яка подається у квартири мешканців Львова, частково вдалося вирішити завдяки підготовці до проведення Євро-2012. Інакше львів’яни, напевне, ще довго пили б воду, знезаражену хлором із відповідним присмаком. Адже відмовитись від старого методу обробки води не було змоги — через брак коштів. Хоча в європейських державах такий метод вже давно не використовують.

А замінити спосіб знезараження води змусило… будівництво головної спортивної арени майбутнього футбольного чемпіонату неподалік від хлораторної станції, де комунальники зберігали запас речовини в балонах, що, зрозуміло, не відповідало нормам безпеки.

Тож, реконструюючи насосну станцію, вирішили одразу дві серйозні проблеми: на станції хлорування ліквідували склад зі зберігання небезпечної речовини, і, замінивши хлор-реагент на гіпохлорит натрію, поліпшили якість води. Кошти на виконання робіт до Львова надійшли з держбюджету, передбачені програмою підготовки до Євро-2012.

 — Переоснащення станції, — повідомив головний технолог ЛМКП «Львівводоканал» Микола Одуха, — коштувало майже 12 млн грн. Значну частину цієї суми використали на придбання сучасного німецького обладнання. Процес знезараження води повністю автоматизований. Використання концентрованого розчину звичайної кухонної солі, привезеної з Білорусі, унеможливлює вторинне забруднення води, яка надходить на насосну станцію із Стрийського водозабору очищеною та відповідає всім санітарно-гігієнічними нормам. Тож іони гіпохлориту натрію стають надійним бар’єром, завдяки якому бактерії не потраплять у водопровідну мережу.

Щодня для знезараження питної води потрібно 180 кілограмів солі, на місяць для очищення знадобиться майже 11 тонн. Але додаткові витрати цілком виправдані, адже йдеться не лише про гарантії дотримання техногенної безпеки під час проведення матчів єврочемпіонату, а насамперед про безпеку та здоров’я споживачів.

Очищену за сучасними технологіями воду отримуватимуть мешканці Франківського та частково Галицького і Сихівського районів. Загалом понад третина львів’ян, наголошує  Микола Одуха, споживатиме добре очищену воду. Відтак у Львові планують перевести на сучасну систему знезараження ще одну насосну станцію, яка подає воду у Залізничний район. Радує те, що, як кажуть фахівці, введення в експлуатацію цієї станції не вплине на тарифи.