ВИДАННЯ. Нарешті в місті вперше за сто років почав виходити літературний журнал. Востаннє такою розкішшю місцеві письменники і поети могли похвалитися далекого 1912-го, коли в переліку преси, що виходила тут, був журнал «Русское Слово». Відтоді відомі миколаївські прізвища поетів та прозаїків можна було знайти тільки на сторінках журналів інших регіонів України. Свій же край не мав змоги підтримати таланти власним друкованим виданням.

Такий вигляд має перше число "Соборної вулиці". Фото автора

Появу журналу миколаївські митці слова називають подією історичною. Його народження стало можливим завдяки ініціативі творчої інтелігенції та підтримці голови Миколаївської облради Ігоря Дятлова. Кошти на створення «Соборної вулиці» надано в рамках обласної Програми вітчизняного книговидання, книгорозповсюдження та популяризації української книги в Миколаївській області на 2011—2015 роки.

Під час святкування з нагоди видання першого числа журналу відомий миколаївський прозаїк, драматург і режисер Анатолій Маляров зазначив: «Мені скоро 80 років, а я щасливий».

Один з авторів журналу доктор педагогічних наук професор Ілля Старіков сказав, що журнал повинен виправити той спотворений образ області, який чомусь з’явився в останні роки: «У пресі Миколаїв подається як місто вбивць, ∂валтівників, злочинців. Але ж це місто з великими літературними та художніми традиціями. І тепер є змога довести всьому світові, що в Миколаєві є еліта, яка може залишити позитивний слід в історії міста і країни».

І Анатолій Маляров, і Ілля Старіков представили свої твори на сторінках. Ілля Мойсейович опублікував цікавий художньо-філософський твір — власне бачення одного з моментів життя Великого Кобзаря «Заручини Тараса Шевченка». Анатолій Маляров висловився щодо появи на сцені Миколаївського російського театру неоднозначної постановки «Царь Федор Иоаннович». Неймовірне лірично-містичне оповідання «Ольвійська спокусниця» опублікував прозаїк Олександр Глушко. Порадували матеріалами на історичну тематику Євген Міронов, Олександр Смірнов, Наталія Кухар-Онишко. Широко представлена і поетична палітра. Починаючи від іменитого Миколи Вінграновського і до молодих авторів сучасної поезії — Олега Дороша, Євгена Півня.

Загалом підбір авторів для презентаційного випуску видався вдалим. У цьому велика заслуга головного редактора видання, відомого поета, лауреата Шевченківської премії Дмитра Креміня. «Нарешті ми з тобою — на Соборній, — пише головний редактор у своєму зверненні до читача. — Так довго ми чекали на цю зустріч на знаменитій у Миколаєві, знаній у світі вулиці, що вже і не вірили в її здійснення».

Засновник і видавець журналу — редакція обласної газети «Рідне Прибужжя». Перший номер вийшов на 120 сторінках накладом 500 примірників. Розповсюджується він безплатно. Обговорюючи перспективи розвитку видання, всі погодилися з тим, що наклад замалий. Адже тільки бібліотек, у яких «Соборна вулиця» повинна з’явитися, в області налічується понад 600. Крім цього, бажано, щоб журнал був доступний у вільному продажу та розповсюджувався через передплату. Пропозиції митців пообіцяли розглянути представники обласної влади.