Не завжди пацієнти із сільської глибинки мають час і можливості дістатися до фахівців обласного центру. Насамперед це важливо при складних пологах, коли від швидкості надання висококваліфікованої медичної допомоги залежать здоров’я і навіть життя майбутньої мами і її немовляти. Тому недавнє відкриття у Дніпропетровському обласному перинатальному центрі кабінету телемедицини — неабияка допомога в цьому питанні. Найкращі лікарі обласного медичного закладу тепер консультуватимуть колег та пацієнтів з районів і міст Дніпропетровщини щодо лікування складних випадків захворювання.

Сучасний кабінет відкрито у рамках обласного проекту «На шляху до європейських стандартів медичних послуг». З обласного бюджету на його укомплектування надали понад 321 тисячу гривень. На них закупили електрокардіограф, комп’ютерний електроенцефалограф, діагностичний спірометричний комплекс, спеціалізоване автоматичне комп’ютеризоване робоче місце тощо.

«Наше завдання — забезпечити європейські стандарти медичного обслуговування для жителів регіону. За телемедициною — майбутнє. Але розвиток цього напряму гальмується через дороге обладнання для дистанційних консультативно-діагностичних кабінетів. Ми не чекатимемо, поки на державному рівні комплексно підійдуть до цього питання, а робитимемо це у себе в краї. Тому обласна рада ухвалила рішення закупити обладнання для лікарень регіону, аби кожен громадянин, незалежно від його місцезнаходження, соціального статусу міг отримувати якісну медичну допомогу вчасно та в повному обсязі. У подальшому плануємо відкрити кабінети телемедицини у більшості медичних закладів області», — розповів голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

На оснащення телемедичних кабінетів у чотирьох медичних закладах з обласної скарбниці надано близько 524,5 тисячі гривень і вже закуплено обладнання. Окрім обласного перинатального центру зі стаціонаром, його встановлять в обласній дитячій клінічній лікарні, обласному клінічному центрі кардіології та кардіохірургії, обласній клінічній лікарні ім. І.Мечникова. Головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального центру Людмила Падалко також вважає, що розвиток телемедицини — дуже важливий проект. «Саме на Дніпропетровщині телемедицина порівняно з іншими регіонами розвивається найшвидше, але не так масштабно, як у ЄС. Дуже важливо, що обласна рада розуміє перспективність розвитку передових технологій у медицині. А для медичних працівників та самих пацієнтів це неабияка допомога в роботі та лікуванні, яка в рази підвищує якість медичного обслуговування, заощаджує час та кошти громадян», — наголосила лікар.

І з нею важко не погодитися. Адже телемедицина надає багато можливостей і переваг. Це не тільки онлайн-консультування пацієнтів з профільними фахівцями, а й підвищення якості медичного обслуговування. Також усі історії хвороб зберігатимуться в електронному вигляді тощо.