На десятому міжнародному фестивалі проти тоталітаризму Mene Tekel розгорнуто представлено українську історію. Першою пташкою української частини фестивалю стала виставка плакатів «Спротив геноциду», підготовлена Українським інститутом національної пам’яті у співпраці з Державним архівом Служби безпеки України.

На плакатах зображено документальні докази, фотографії, що свідчать про боротьбу українського населення, зокрема селянства, зі сталінським тотальним режимом у 1920—1930 роках.

Ідея показати виставку «Спротив геноциду»  в Празі належить першому директорові Чеського інституту дослідження тоталітарних режимів Павлові Жачеку та голові Українського інституту національної пам’яті Володимирові В’ятровичу.

Засновник фестивалю Ян Ржержиха пояснив у коментарі  радіо «Свобода», що за 10 років існування фестивалю Mene Tekel Україну на ньому представлено вперше. Таку можливість він називає честю для фестивалю.

«На мою думку, історія України в багатьох аспектах подібна до нашої. Перед Другою світовою війною говорили, що в Мадриді йдеться і про Прагу. Я б це актуалізував. Як на мене, в Києві зараз також ідеться про Прагу. Україна належить до Європи, і є необхідність оберігати цілісність Європи», — переконаний пан Ржержиха.

«Ми хотіли розвінчати міф про те, що українці спокійно сприймали радянську владу. Насправді до 1933 року українці організували понад п’ять тисяч повстань. Ми хотіли змінити акцент Голодомору, коли у нас утверджувалася традиція вважати, що Голодомор — це приклад навіть не жертовності, а жертв. У 2014 році було обрано тему «спротив геноциду», аби показати героїзм українського селянства, героїзм конкретної людини», — зазначив представник Українського інституту національної пам’яті, начальник управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті Ігор Кулик.

Проект Mene Tekel виник у 2007 році як реакція на низьку зацікавленість чеського суспільства та системи освіти долею політичних в’язнів 1950-х. Фестиваль уже десятий рік поспіль відбувається наприкінці лютого, перетворившись за цей час на міжнародний проект.

Виставку «Спротив геноциду» вперше представили в листопаді 2014 року в Українському домі в Києві. Після цього вона побувала в усіх обласних центрах України, зараз її показують в районних центрах. Чеська столиця стала першим європейським містом, яке прийняло у себе проект українських плакатів. Виставка пробуде у Празі 10 днів, після чого її ймовірно повезуть до інших чеських міст, повідомляє інформаційний портал української діаспори.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»