Валентин  ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

ПЕРЕМОЖЦІ. «Сади націй» — таку претензійну назву отримав новий міжнародний проект Вроцлавського університету природничих наук та наук про життя (Польща), до якого долучилось 18 університетів з 13 країн. Його мета — ознайомлення людей з природою і культурою (в його рамках відбуватимуться виступи фольклорних ансамблів тощо) країн-учасниць проекту.

Над проектною пропозицією з ландшафтного проектування майбутнього саду, який розташується на площі 18 гектарів, від Національного університету біоресурсів та природокористування України працював авторський колектив — доценти Анатолій Кушнір, Олена Колесніченко та їхні вихованці, студентки факультету садово-паркового господарства та ландшафтної архітектури Юлія Євтушенко, Дарія Кропивко, Анна Білецька(на знімку). В основу композиції покладено ідею «Дерева життя», яке поєднує батька-небо та матір-землю, чоловічу та жіночу сутність, а територія парку, яка презентує Україну, насичена її деревами-символами — калиною, вербою, дубом.

До завершального етапу конкурсу спромоглися дійти лише чотири команди — з України, Польщі, Росії та Китаю. Кожна з них представила свій проект саду. Кращим з них став доробок українських ландшафтних дизайнерів з НУБіП України, які і вибороли заслужену перемогу. До речі, це далеко не перший їхній успіх на національному і міжнародному рівнях.