ГРИП НА КОРДОНІ. У Російській Федерації зафіксовано підйом захворюваності на грип та ГРВІ. У низці регіонів вона майже досягла епідемічного рівня, а в деяких - перевищила його. Про це розповів «Інтерфаксу» головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.

«Ми відзначаємо активізацію захворюваності на грип. У деяких регіонах - у два-три рази в порівнянні з минулим тижнем. Але поки в цілому в Росії ситуація залишається на доепідемічному рівні», - заявив головний санлікар.

Він уточнив, що наразі епідемічні пороги захворюваності на грип є в Санкт-Петербурзі та Костромській області. Ще в декількох суб'єктах РФ епідемія спостерігається лише серед дітей. Зростання захворюваності до підпорогового рівня зафіксовані в Тамбовській області і Північній Осетії, а також в Чебоксарах, Оренбурзі, Анадирі і Єкатеринбурзі. У Москві вона нижче епідпорогу на 12,8 відсотка, однак спостерігається її збільшення - за минулий тиждень виявлено 47 тисяч нових випадків інфекції.

«Нас заспокоює, що частка грипу в загальній масі дуже низька. Це пов'язано з вакцинацією - щеплення зроблені 26 відсотків населення. Це потужна популяційна подушка, яка не дає грипу прорватися», - повідомив Г. Онищенко. Він також додав, що частка грипу B, що продовжує епідемію, невелика. Зважаючи на  пізній початок, очікується, що епідемія буде помірною.

Зростання захворюваності фахівці пов'язують з припиненням канікул і виходом людей на навчання і роботу, що сприяє поширенню вірусної інфекції.

MED новисти