ЗНАХІДКА. У Чернишевському районі Забайкалля знайшли ціле кладовище цих істот. Вперше в історії виявили закам'янілу шкіру динозаврів з кістками.

Як правило, шкіра цих стародавніх монстрів після їх загибелі не зберігалася тому, що вона розкладається в першу чергу, передає ТСН з посиланням на «Комсомольська правда в Україні».

У гірській долині Кулинда були розкриті пласти юрського періоду, яким 160-145 млн років, завдяки чому вчені знайшли фрагменти різних видів динозаврів, багато з яких навіть невідомі науці.

«Нам пощастило, близько 150 мільйонів років тому на місці наших розкопок було озеро. А неподалік – активний вулкан. Одне з його вивержень стало катастрофою, порівнянною тільки з загибеллю Помпей. Тварини намагалися врятуватися у воді і потонули. Їхні залишки біля берега озера були розбиті прибережної хвилею – ось чому тут не зустрічається цілих скелетів», – розповіла Софія Синиця, співробітник Інституту природних ресурсів, екології та кріології СВ РАН.

Тепер вчені можуть більш точно відтворити зовнішній вигляд стародавніх рептилій.

«Ми виявили 5-6 різновидів шкіри. Є шкіра, схожа на курячу, є навіть сліди оперення, є і шкіра-луска - щось середнє між зміїної шкірою і риб'ячої лускою. А потім ми знайшли ще й цілі хвости, вкриті лускою, довжиною 20-30 сантиметрів. Тільки тут зустрічаються і оперені динозаври, і з лускатою шкірою. Такого ніде в світі більше немає», – зазначила дослідниця.

Учені не виключають, що у виявлених фрагментах шкіри могли зберегтися ДНК динозаврів. А отже, є велика ймовірність клонування істот. Як пояснили співробітники Інституту природних ресурсів, вулканічний попіл законсервував кістки і шкіру тварин.

Зазначимо, іони деяких металів мають властивості обліплювати молекулу ДНК, тим самим оберігаючи її від розпаду.