ПРОБЛЕМА

Не всім дітям, які потрапляють у прийомні сім’ї, щастить 

«Інтернати — день учорашній», — таким був лейтмотив колегії Луганської облдержадміністрації, присвяченої темі сирітства. Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час робочої поїздки на Луганщину чітко окреслює позицію, що в роботі із сиротами Україна має рухатися європейським шляхом. Тому питання переходу до будинків сімейного типу в країні назріло як ніколи. 

В області робота із розширення мережі дитячих будинків сімейного типу ведеться активно. В регіоні створено 21 будинок сімейного типу й понад 170 прийомних родин, у яких виховують 432 малюків. Однак це лише десята частина від майже 4 тисяч дітей, яких нині виховують в інтернатах. Зазвичай вони ростуть соціально не адаптованими. Це турбує керівників області. Голова Луганської облдержадміністрації ставить завдання до кінця року знайти родини третині дітей, які нині живуть в інтернатах.  

Але захоплення статистичним «відсотком», масовим переходом дітей з інтернатів у будь-які родини — не панацея. Лише торік шестеро малят, яких взяли на виховання в прийомні родини, через недбалість названих батьків повернули до інтернатів. Не тішать і рідні сім’ї. Заступник голови облдержадміністрації Анатолій Івченко навів кілька прикладів горе-батьківства. Так, на Старобільщині недбала мати пішла з родини і покинула двох малят на виховання прабабусі тридцять восьмого року народження. Уже понад півроку діти живуть виключно на її пенсію. Ситуацію взяли під свій контроль соціальні служби.

Проблемною залишається робота і з кризовими сім’ями, які йдуть на контакт  лише із соціальними працівниками та представниками охорони здоров’я. За таких умов правоохоронці втрачають з поля зору батьків, котрі ведуть асоціальний спосіб життя. Але ж тільки торік у краї зареєстровано 54 факти жорстокого поводження з дітьми. А протягом останніх трьох місяців від рук власних батьків загинуло четверо дітей. На думку прокурора області Анатолія Мельника, до таких наслідків призвів, зокрема, брак ефективного соціального супроводу сімей, у яких вчиняється насильство, з боку соціальних служб для сімей, дітей та молоді.

Тож головна проблема непростої роботи з успішного подолання сирітства — поєднання зусиль різних відомств, які мають опікуватися долею дитини. Нині таких служб  12. Серед них  служби в справах дітей, кримінальна міліція у справах дітей, навчальні заклади, громадські організації з питань захисту прав дитини тощо. І лише у Сватівському районі вдалося налагодити їх співпрацю таким чином, що кількість дітей, які виховуються в інтернаті, знижено вдвічі: з 30 до 13. Решта — знайшли родини.