ІНІЦІАТИВА. Практичні заняття з надання першої невідкладної медичної допомоги (ПНМП) повинні бути частиною шкільної програми

Такі висновки зробив глава Українського фонду «Здоров´я» Володимир Дудка за результатами проведення спільного проекту з Всеукраїнською радою реанімації для школярів України «Я можу Врятувати життя!». Суть проекту – навчити навичок ПНМП старшокласників України.

Сьогодні в рамках проекту «Я можу Врятувати життя!», який реалізують Український фонд «Здоров´я» і Всеукраїнська рада реанімації за підтримки Міністерства охорони здоров´я України, навчено більше тисячі старшокласників України. Зокрема в МДЦ «Артек» інструктори навчили надання першої невідкладної медичної допомоги понад 600 дітей повідомляє прес-служба Фонду.

Вчився сам і надихав інших і відомий український стронгмен Василь Вірастюк. «Найголовніше в такій ситуації, - радить спортсмен, -  якщо дійсно потрапили в таку ситуацію, коли поруч людина без серцебиття, немає дихання, треба заспокоятись самому, постаратися взяти себе в руки і потім надавати допомогу. Адже якщо зловити мандраж, то можна зробити навіть гірше». Фото Світлани БОРИСОВОЇ

Звертаючи особливу увагу на практичну частину навчання, ініціативу підтримала глава парламентського комітету з питань охорони здоров´я Тетяна Бахтєєва, яка спеціально для цього приїхала в «Артек». «Я вважаю, що це дуже важливий проект, який потрібно проводити якомога ширше, в масштабах всієї України, – сказала Бахтєєва, – Я розмовлятиму на рівні прем´єр-міністра України Миколи Азарова та міністра освіти і науки Дмитра Табачника, щоб такі заняття стали частиною шкільної програми».

Фінальними змаганнями з надання першої невідкладної медичної допомоги збірних команд п`яти таборів завершився етап проекту «Я можу врятувати життя!»
у МДЦ «Артек».

За словами  Бахтеєвої, щорічно 2 млн. українців одержують травми, в результаті яких 50 000 людей гинуть і 20 000 стають довічними інвалідами. Відтак своєчасна медична допомога надзвичайно важлива, адже при наданні екстреної медичної допомоги впродовж першої хвилини після травми шанси на життя складають 80%, а якщо допомога відтягується на 10 і більше хвилин, шанс залишається не більше 5%, – пояснює голова профільного парламентського комітету.

«Я все робитиму, щоб 2012 року проект «Я можу врятувати життя!» був у всіх школах», – голова комітету ВР України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва

Навчання, яке проходять старшокласники у рамках проекту «Я можу врятувати життя!» надзвичайно актуальне, адже на думку Тетяни Дмитрівни, до кінця нинішньої парламентської сесії буде остаточно ухвалений закон про екстрену медичну допомогу, який, зокрема, зобов’язує українців володіти навичками надання першої невідкладної медичної допомоги. «Буде законом визначено, якщо людина отримала травму, то необхідно буде одразу зупинитися і надати їй допомогу. Лікарі будуть мати спеціальні знаки на авто, щоб всі знали, що це їде медпрацівник», – пояснила автор законопроекту Тетяна  Бахтеєва.