НА  МЕЖІ АБСУРДУ. Днями в  Гарвардському університеті вручили Шнобелівську премію-2012 за найкумедніші, найсмішніші та найпарадоксальніші винаходи.  Цього року вчених нагородили, зокрема, за  дослідження активності мозку мертвого лосося і кута, під яким краще дивитися на Ейфелеву вежу. А  Шнобелівську премію миру отримав російський інженер Ігор Петров — за розробку методу перетворення вибухових речовин зі старих боєприпасів на алмази.

Людина несвідомо підлаштовує режим ходьби до частоти коливань поверхні рідини, з’ясували автори дослідження в галузі фізики, які вивчали поведінку офісного працівника, що поспішає від кавового автомата до свого робочого місця. Росіянин Руслан Кречетніков з університету Санта-Барбари і його американський колега  Ханс Маєр стверджують, що  кава зазвичай  проливається між  сьомим і десятим кроком.

Туліо Гуаделупе з Інституту психолінгвістики міста Неймегена, який представляє Росію і Перу, виграв Шнобелівську премію в галузі психології спільно з представниками Нідерландів Анітою Еерланд і Рольфом Цваном за дослідження, яке називається «Під лівим кутом Ейфелева вежа здається коротшою».

Автори дійшли висновку, що люди, оцінюючи в цифрах речі, які складно піддаються вимірюванню «на око», схильні називати менші значення, якщо їхнє тіло відхилене трохи вліво.

Нагородою також були відзначені досягнення вчених Стенфордського університету, які математичними методами описали форму зачіски «кінський хвіст». А Шнобелівська премія з літератури дісталася співробітникам Рахункової палати США за складання «Звіту про звіти».

Нагороди шнобелівським лауреатам зазвичай урочисто вручають їхні «колеги»  — володарі Нобелівських премій.