В бюджеті міста над Південним Бугом  видатки дружать з надходженнями, що дало змогу на цей рік передбачити 5 мільйонів гривень на  заохочення ініціативи городян. Саме таку суму виділено на реалізацію програми «Бюджет громадських ініціатив»,  яка, за словами Вінницького міського голови Сергія Моргунова, є прогресивним документом та орієнтована на залучення пересічних городян, які мають ідеї і хочуть брати участь у розвитку Вінниці, до процесів управління містом.

В Європі поширена практика, коли жителі  подають свої ідеї та проекти на реалізацію виконавчими органами міської ради. Зокрема, подоляни орієнтуються на досвід польських колег. Суть  програми в тім, що за ініціативи будь-якого представника територіальної громади міста  може бути реалізований той чи той проект. Обмежень  в  тематиці немає. «Це може бути будь-яка ідея —  від культурних і суспільних проектів до заходів з благоустрою, реконструкції територій або об’єктів. Однак на етапі подання проект має сподобатися вінничанам і бути підтриманим мінімум 10 жителями», — зазначив  Вінницький міський голова, запускаючи новий механізм співпраці з громадою.

На сайті міської ради створили окремий розділ, де розміщено всю необхідну інформацію щодо програми. Вже надійшли і перші заявки: та чи всі вони будуть реальними для впровадження? Це визначатиме експертна група, до якої увійшли спеціалісти профільних департаментів міської ради,  представники громадськості, депутатського корпусу тощо. Кращі проекти розмістять на офіційному сайті міської ради та в Прозорих офісах міста, де кожен зможе проголосувати за той, який йому сподобається найбільше. Таким чином буде сформовано рейтинг.  Проекти-переможці, які наберуть найбільшу кількість голосів вінничан, будуть реалізовані коштом «Бюджету громадських ініціатив». Всі зобов’язання щодо їх впровадження покладаються на виконавчі органи міської ради. Водночас автори  зможуть на будь-якому етапі знайомитись та контролювати хід виконання.

Цього року в місті планують провести два етапи  відбору проектів. Під час першого визначать, які реалізовуватимуть нинішнього року, а під час другого влітку — ті, які  у наступному. Щоб встигнути передбачити  необхідні для цього кошти. Таким чином програма стане системним інструментом втілення ініціатив містян.