ОБЕРЕГИ

Кілометровий рушник об’єднав у Луцьку не тільки представників 19-ти областей України, а й гостей із Польщі, Німеччини й Білорусі 

Співорганізаторами ІІ Всеукраїнського фестивалю вишитих рушників в обласному центрі Волині стали арт-фірма "Ідея", Волинська облдержадміністрація і Луцька міськрада. А учасниками мистецького проекту - сотні й сотні волинян і гостей Волині віком від двох до 87 років. Адже вишитий рушник споконвіку супроводжує життя українців у всі його доленосні моменти. Від обряду хрещення до весільних музик, входин у новий будинок і хвилини, коли на скорботному хресті пов'яжуть останній рушник - як побажання безболісної і чистої подорожі людської душі у Вічність...

- Український рушник - це не просто відрізок прикрашеної тканини, а річ глибоко сакральна. Адже при вишивці жінка у чи не кожен стібок вкладає свою душу і найпотаємніші побажання, - висловив свій погляд на прадавнє мистецтво заступник голови Луцької міської ради Святослав Кравчук, який багато років підтримує самодіяльних митців.

Мистецтвознавці знають, що кожен регіон нашої держави володіє своїм особливим стилем вишивки. Однак відлік метражу збірного рушника, що вирішили скласти учасники фестивалю "Вишиті обереги єднання", розпочали від образа Богоматері. У руках шанувальників прадавнього мистецтва розквітли кольорами чи не всієї веселки сотні рушників, у тому числі - виготовлених у минулому і позаминулому столітті. Кожен із таких має особливу цінність, адже фактично є реліквією і водночас посланням у майбутнє від минулих поколінь.

Ясна річ, що Театральний майдан, який водночас дав місце для торгівлі народним майстрам, під час фестивалю став велетенським клубом для спілкування любителів української автентичності. Діти отримали можливість намалювати проект свого першого рушника на асфальті. А завершилося оригінальне дійство на площі біля старовинного замку Любарта. Там молодь виклала із вишитих оберегів слово "мама".

І хоча минулорічний світовий рекорд найдовшого вишитого рушника - а становив він 1610 метрів! - здолати на цей раз не вдалося, мистецька акція у Луцьку ще раз нагадала: цінностей, які об'єднують, у нашому житті значно більше, ніж тих, що сіють розбрат... І як тут із шаною не вклонитися перед українським вишитим рушником?