КРИВАВИЙ ФУТБОЛ. 74 людини загинули та понад 1000 зазнали поранень у бійці під час футбольного матчу в Єгипті. У Порт-Саїді місцевий клуб «Аль-Масрі» перемагав суперників зі столичної команди «Аль-Ахлі» 3:1. У перерві на трибунах між фанатами спалахнули сутички, які згодом охопили весь стадіон. У бійках постраждали гравці команди гостей та працівники служби безпеки арени.

Каїрських футболістів та їхню групу підтримки армія евакуювала з Порт-Саїда на гелікоптерах.

«Де були служби безпеки? Де була поліція? Де військова рада, збройні сили? Я не знаю, що з моїми друзями, їхні мобільні вимкнені. Присягаюся, я не знаю, що з ними. Я не поїхав у Порт-Саїд і дивився матч вдома», – розповів мешканець Каїра.

Інцидент вже назвали «найбільшою футбольною катастрофою в історії Єгипту». Парламент присвятить обговоренню трагедії надзвичайне засідання, що відбудеться в четвер. Єгипетська футбольна асоціація тим часом вирішила призупинити всі матчі премєр-ліги.

Зустріч вболівальників швидко переросла у політичну демонстрацію. Обурені єгиптяни поклали відповідальність за трагедію на військову раду, яка нині керує країною, і вчергове закликали генералів передати владу народу.

Столичний «Аль-Ахлі» – найкращий клуб Єгипту. У Порт-Саїді міг бути його перший програш після серії з 17 перемог. На домашній арені клубу в Каїрі розлючені вболівальники влаштували безлад на стадіоні, коли трансляцію заворушень в Порт-Саїді показали на великому екрані. Сутички на арені в Каїрі супроводжували підпали.

Після трагедії на стадіоні в Порт-Саїді в Єгипті оголосили триденний траур. Щоб попередити можливе продовження заворушень, у місто ввели війська. Поліція вже арештувала 47 людей, пошуки заворушників тривають.

Голова Вищої ради військових сил Єгипту Мохамед Хуссейн Тантаві заявив пресі, що такі події могли трапитися будь-де у світі. Він сказав, що винних покарають, а родичі жертв отримають компенсацію.

«Генеральний прокурор розпочав розслідування цієї події, яка там засмутила єгиптян. Слідство покаже, які причини і хто винуватий у тому, що сталося. Винні будуть покарані, кожен отримає по заслугах, – сказав він.

А от лідери руху «Брати-мусульмани», який зараз є найвпливовішою політичною силою у Єгипті, вважають, що насилля, яке спалахнуло на стадіоні Порт-Саїда, було кимось організоване. Вони закидають військовим, що ті дозволили, а, можливо, навіть і спровокували заворушення.

Copyright © 2012 euronews