ВЕЛИКИЙ МІНУС. Число жертв рекордно низької температури повітря щодень зростає. У різних країнах Європи до смерті замерзли вже  понад 160 людей.  Нинішня хвиля похолодання спустилася з російської півночі, зазначають синоптики  метеорологічної  служби Євросоюзу,  наголошуючи, що такого морозу на континенті не було 20 років.

Критична ситуація  спостерігається не лише в нашій країні, а й на Балканах. У погодну пастку потрапили жителі віддалених сіл Боснії і Герцеговини. Щоб визволити людей із  холодних будинків, влада використовує  гелікоптери. Адже через високі кучугури інший транспорт виявився паралізованим.

У деяких країнах Східної Європи від електрики було відключено цілі села, а рясні снігопади призвели до порушень в авіа- та  залізничному сполученні. Майже дві доби відрізаними від світу провели одинадцять тисяч сербів. Рекордно низькі температури домінують у Польщі, Румунії, Болгарії.

Днями до 30 осіб зросла кількість жертв переохолодження в сусідній Польщі, де температура знизилася до 29° морозу. В Румунії за попередню ніч померло вісім людей — постраждалих від морозів у країні вже понад два десятки.

Велика частина потерпілих — безпритульні.  Безхатченками  серед інших опікується  Товариство Червоного  Хреста, яке  допомагає їжею, теплим одягом та ковдрами. Не залишаються осторонь й соціальні  служби та місцева влада, однак ця верства залишається найбільш вразливою.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що у Європі сильні морози супроводжуються снігопадами. За прогнозами синоптиків, у вихідні ослаблення холодів можливе, та нинішнє  похолодання не останнє цієї зими. 

Водночас  низка  європейських країн заявила, що недоотримує обумовлені контрактами обсяги російського газу. За словами  вітчизняного міністра енергетики Юрія  Бойка, це Росія знизила його поставки через істотне  похолодання  на більшості своїх територій, а  Київ  укотре запевнив: гарантує транзит газу до Європи в повному обсязі.