ПЕРСПЕКТИВА. Для досягнення успіху потрібен прозорий механізм розподілу землі та сприяння інвесторам.

Проект розвитку Західного узбережжя Криму було представлено у рамках робочої наради щодо пріоритетних питань розвитку туризму і курортів на півострові за участю віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова та Голови Ради міністрів Криму Анатолія Могильова. На заході також були присутні голова Державного агентства з туризму та курортів Олена Шаповалова, генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак, народні депутати, представники Ради міністрів.

Уже проведено зонування території узбережжя, розроблені концепція і рекомендації щодо його розвитку, розраховані необхідні суми інвестицій, проаналізовані конкурентні переваги і недоліки регіону. Перспективність розвитку Західного Криму зумовлена наявністю великого запасу рекреаційних, кліматичних і лікувальних ресурсів, вільних земель, на яких можуть бути розміщені об’єкти інфраструктури, зручною транспортною розв’язкою.

Кримські курорти обіцяють зробити ще кращими. Фото з сайту goroda.at.ua

Загалом на реалізацію проекту, за попередніми оцінками, знадобиться близько 5 млрд дол., із яких 1,2 млрд планується отримати з державного бюджету.

Борис Колесніков зазначив, що одним з першочергових заходів зі створення сучасної інфраструктури в Західному Криму має стати повна модернізація автомобільної дороги Євпаторія — Сімферополь (аеропорт). «Я доручаю першому заступникові Голови Ради міністрів Криму Павлу Бурлакову та Державному агентству з туризму і курортів розробити дорожню карту. Наступного тижня ми зустрінемося з Президентом Віктором Януковичем, запросимо керівництво Криму. І це вже буде офіційний старт проекту. Крім того, треба негайно починати проектування та підготовку технічного обгрунтування траси Євпаторія — Сімферополь», — передає слова віце-прем’єра прес-служба Мінінфраструктури.

Окремо Борис Колесніков акцентував на необхідності забезпечення прозорої процедури виділення земельних ділянок інвесторам. Уряд надасть підтримку в питанні встановлення шумозахисних смуг на залізниці в Євпаторії, реконструкції мереж тепло- і водопостачання. «Нас цікавить прозорий механізм розподілу землі та сприяння роботі інвесторів. Тільки так ми створимо на Західному узбережжі Криму курорт світового рівня», — пояснив він.