Серед незагоєних ран держави — чорнобильська. Особливо болить її соціальна складова. Адже обділено увагою, повагою і матеріальним забезпеченням людей, які ціною здоров’я та життя врятували людство від смертельної загрози. Як правило, про ліквідаторів аварії на ЧАЕС згадують перед 26 квітня. Саме тоді говорять багато теплих слів, лунають обіцянки. Наступного дня все забувається. Інваліди і вдови знову залишаються наодинці з хворобами та бідністю.

Благодійна організація допомоги інвалідам «Захист Славутича» вирішила не чекати скорботної дати. На її засіданні ухвалено звернення до керівників держави, народних депутатів, партій і засобів масової інформації, щоб не словами, а справжньою підтримкою вшанувати ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Автори звернення висловлюють побоювання, що й нині через брак коштів обмежуватимуть права чорнобильців. А тому вимагають до 26 квітня 2014 року розробити та ухвалити спеціальний закон, яким скасувати рішення Конституційного суду від 26 листопада 2011 року та від 25 січня 2012 року, а також розробити й ухвалити новий закон про гарантії держави щодо виконання судових рішень національних судів та Європейського суду з прав людини за трудовими, пенсійними і соціальними позовами ліквідаторів-інвалідів.

Серед вимог — і ухвалення єдиного закону про пенсії в Україні.

Автори звернення ініціюють до 26 квітня 2014 року започаткувати всеукраїнську акцію «Багаті, поділіться награбованим з бідними ліквідаторами-рятівниками!». Згідно з нею запропоновано, аби високопосадовці показали приклад, відмовившись від будь-яких переваг у соціальному забезпеченні.

Водночас закликають знайти грабіжників, що втекли, повернути в Україну мільярдні кошти, вивезені в офшорні зони, перекрити канали корупції.

Ліквідатори-інваліди пропонують позбавити колишніх президентів, прем’єрів, суддів, інших чиновників, з вини яких розграбовано державу, будь-яких державних благ, зокрема державних дач, резиденцій, обслуг та іншого утримання за рахунок бюджету; скоротити апарат державного управління, зокрема кількість депутатів Верховної та місцевих рад тощо.

Ці та інші заходи, йдеться у зверненні, дадуть змогу розв’язати проблеми чорнобильців власним державним коштом, без новітніх запозичень.

У разі ігнорування вимог, наголошують активісти, 26 квітня стане днем протестів ліквідаторів-інвалідів.

Подібний настрій не лише в членів «Захисту Славутича». Зрозуміло, багато-хто скаже, що держава не здатна задовольнити вимоги. Але й чекати інваліди не можуть. Життя одне. І, як свідчать медики, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС помирають частіше, ніж їхні однолітки. Заходи, які пропонують чорнобильці, вимагають дій влади. Ліквідатори запрошують посадовців до діалогу, який допоможе розв’язати проблему. А як показала практика попередніх років, саме в процесі діалогу, а не мовою ультиматумів, можна дійти згоди. Головне, щоб людей почули і з розумінням їхніх потреб поставились до пропозицій. Адже нам потрібна злагода, а не протистояння.