ПРИМИРЕННЯ. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пішов на поступки Євросоюзу.

Він пообіцяв переглянути свої нововведення, що значно зміцнюють урядовий контроль у багатьох сферах, зокрема, у фінансах, судочинстві та ЗМІ.

Під час слухань у Європарламенті щодо політичної ситуації в Угорщині Орбан почув чимало неприємного.

«Ми закликаємо угорський уряд чітко продемонструвати свою відданість принципам демократії, свободи та верховенства права,» – сказав Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

Євродепутат від Бельгії Гі Ферговстадт був категоричнішим: «Угорщина – це приклад того, що може статися скрізь, де є поєднання кризових тенденцій, авторитарних інструментів управління та політики ізоляції».

«Ви рухаєтесь туди ж куди й Чавес, Кастро та всі інші тоталітарні уряди світу,» – сказав Орбану французький депутат Даніель Кон Бендіт.

Зрештою, угорський прем’єр заявив, що готовий на компроміс. Та навряд чи його пройняла запальна риторика євродепутатів. Якщо Угорщина не задовольнить вимоги ЄС, країна може забути про гроші від міжнародних позичальників.

«Сьогодні я направив лист Президенту Єврокомісії пану Баррозу. У цьому листі я висловив свою позицію. Я сказав, що проблеми, на які вказала Єврокомісія, можна легко владнати. Ситуацію можна швидко виправити,» – прем‘єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Це – помітна поступка порівняно з попередніми заявами Орбана. Проте аналітики твердять, що компроміс з Європою може зашкодити іміджу премєра всередині країни. Після виборів 2010 року Орбан втрачає популярність.

Copyright © 2012 euronews