ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА. Ця надзвичайна подія сталася у Великобілозерському районі Запорізької області. На землю впала опора високовольтної лінії електропередач, що передавала електроенергію від Запорізької атомної станції до східного регіону країни. Встановлено, що аварія сталася в результаті дій трьох місцевих жителів, які розібрали кріплення опори, через що вона і рухнула. Сталося коротке замикання системи, що призвело до збою в роботі енергетичної мережі. У результаті цього інциденту було зафіксовано порушення в роботі Запорізької АЕС — станція змушена була знизити потужність.

Запорізькі правоохоронці оперативно розшукали і затримали трьох чоловіків, які вкрали частини металевої опори. За інформацією Центру громадських зв’язків ГУ МВС України в Запорізькій області, затримані виявилися місцевими жителями 1986, 1987 і 1978 року народження. Двоє з них вже притягувалися до кримінальної відповідальності. Під час обшуку у затриманих вилучили металеві частини опор.

Стосовно затриманих порушено кримінальну справу за статтею «Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики». Тепер «металістам» загрожує від 3 до 10 років позбавлення волі.

Вже з’ясовано, що в період з листопада 2011 року по кінець січня цього року група осіб з метою наживи розукомплектовувала лінію електропередач «ЗАЕС-Південний Донбас», яка розташована на Балківській ділянці служби магістральних електричних мереж.

Працівники міліції знайшли зловмисників протягом доби. Один з них має спеціальну освіту електрика, тож до крадіжок підходили із знанням справи. Вилучені елементи металоконструкцій повернуті власникам для якнайшвидшого відновлення пошкоджень. Порушено кримінальну справу і відносно осіб, які взяли крадений метал.

Як повідомив директор з фінансово-економічної безпеки ВАТ «Запоріжжяобленерго» Юрій Шараєвський, тільки минулого року на території Запорізької області було виявлено 15 фактів розкрадання металевих частин високовольтних опор, що належать енергокомпанії. Майже половину подібних правопорушень скоїли жителі Запоріжжя. Поодинокі факти розкрадання зафіксовані у Вільнянському, Бердянському, Гуляйпільському, Мелітопольському, Куйбишевському, Кам’янсько-Дніпровському, Розівському і Михайлівському районах. При цьому розкрадачі фактично завдали подвійний збиток — і енергокомпанії, і споживачам.

За його словами, проведений аналіз причин розкрадань показав, що основним стимулом для розкрадачів є робота нелегальних пунктів прийому металобрухту, на яких приймають в тому числі і демонтоване електрообладнання. Тепер спеціально для прийому повідомлень про факти розкрадання елементів електроопор, кабелів, проводів ліній електропередач та іншого електрообладнання у ВАТ «Запоріжжяобленерго» цілодобово працює «гаряча лінія».

— Ми просимо всіх жителів Запорізької області не бути байдужими, а своєчасно інформувати нас про виявлені факти розкрадання електроустаткування, щоб захистити себе і свої сім’ї від злочинних дій тих, хто хоче нажитися за  рахунок громади, — резюмував Юрій Шараєвський.