У 2015 році в Україні планують ввести в дію завод з виробництва ядерного палива.

Про це у вівторок ВВС.ua повідомив віце-президент акціонерного товариства «ТВЕЛ» Василь Константинов - під російсько-українського ядерно-енергетичного наукового форуму у Севастополі.

За його словами, підготовка будівництва російсько-українського заводу триває за графіком, без зривів, техніко-економічне обґрунтування будівництва готове на 90 відсотків.

Віце-президент акціонерного товариства «ТВЕЛ» також підкреслив, що проект «позбутий будь-якого політичного підтексту»:

«Я не відчуваю жодного політичного тиску. У цьому проекті домінують скоріше технічні речі. І ми успішно долаємо їх. Міністр Бойко бере у проекті активну участь. І взагалі українська сторона регулярно консультується з гендиректором «Росатому» паном Кирієнком», - додав Василь Константинов.

У свою чергу генеральний директор українського державного концерну України «Ядерне паливо"» Тетяна Амосова повідомила, що промислова потужність майбутнього заводу – 400 тонн концентрованого урану на рік.

«Завод ми плануємо вводити у два етапи. У 2015 році за рахунок Новоконстантинівської шахти ми зможемо вийти на виробництво 2400 тон уранової руди. Повний розвиток заводу розпочнеться у 2017 році», - сказала Тетяна Амосова.

Вона також повідомила, що загальний кошторис проекту - 6,5 мільярдів гривень. При цьому, російська частка у фінансуванні будівництва заводу сягає 60 відсотків.

Реалізація українсько-російського проекту пожвавилась потому, як 2008 року американська компанія Westinghouse Electric розпочала постачання ядерного палива в Україну.