СИТУАЦІЯ. Після розстрілу мера кримського Сімеїза вся країна отримала наочний урок: у боротьбі за ласий шматок кримінал тепер не панькається і не криється.  Про це розповідає ТСН.Тиждень.

Троє похованих мерів у Криму – за останні три роки. Два судді – у Києві та Харкові. Пограбування банків та інкасаторів. І просто – розмахування пістолетами-автоматами у громадських місцях – із загрозою життю десятків людей. Міліція заявляє, що розкриття тяжких злочинів у неї сягає 90%. Але ходити вулицями стає усе небезпечніше.

Відео смерті мера Сімеїза Кирила Костенка стало не менш приголомшливим, ніж убивство чотирьох охоронців «Каравану». А те своєю чергою навряд чи переплюнуло за жорстокістю розстріл п'ятьох співробітників донецького банку під час пограбування.

На діаграмі замовних убивств в Україні, оприлюдненій «Forbes» із посиланням на МВС, можна побачити суттєвий спад після 90-х, сплеск 2006-го, знову спад і раптове зростання з 2010-го.

Кримінальний журналіст Олег Єльцов, здається знайшов закономірність. За його словами, піки припадали на роки фінансових криз. «Тривіально стало мало грошей. Коли грошей стає менше, люди до цього важко звикають», – говорить Єльцов.

Утім, це аж ніяк не означає, що стабільність і сите життя знизять кількість смертей, запевняє кримінальний психолог Тетяна Бєлавіна. Населення вже давно підсіло на кримінальну голку і зіскакувати з неї буде довго. «У нас кілька років тому був такий опитування студентів. Їх просили проранжувати життєві цінності за ступенем їх важливості. Так от, навіть для майбутніх юристів життя як цінність виявилася на 11-м місці», – говорить Бєлавіна.

Оптиміст у цій ситуації лише один – міністерство внутрішніх справ. Його речник Володимир Поліщук каже: дані по замовних убивствах давали попередники. Насправді, за останні п'ять років їх було… набагато більше. Але торік крива рвучко пішла донизу. Лише 18 виконаних кілерами замовлень.

«Я розумію, що декому хочеться говорити про те, що йде погіршення криміногенної ситуації. Завжди, коли одна політична сила критикує іншу, яка при владі, оце головний аргумент – що стало менше фахівців в міліції, що міліція працює непрофесійно», – зауважив Поліщук.

За даними МВС, в Україні розкривають 90% усіх убивств, і 80% - замовних.

«Кінець одинадцятого року – гучне вбивство в філіалі одного з банків у Донецьку. Власне, розкрили ми цей злочин. Дніпропетровські вибухи – розкритий злочин», – додає Поліщук.

Щоправда в цих розкриттях багато знаків запитань, зазначає програма. Мазурка знайшли, та  мертвим, автора одного з кримських убивств знають, але ніяк не можуть екстрадіювати з Литви. За вбивство судді Зубкова судять Павличенків, але суспільство і досі не вірить, що це зробили вони. А тим часом саме судова система претендує на звання основного джерела кримінальної хвилі в Україні. Неможливість відстояти правду законним шляхом, утрата віри в чесний і неупереджений суд , штовхає українців брати справедливість у власні руки. Це стосується і бізнесменів, які міркують, що ліпше: купити судовий вердикт, чи кілера.

«Взагалі – це недешеве задоволення – замовити кілера. Тому можна констатувати: йдеться про вирішення якихось фінансових питань», – зазначає Єльцов.

Та сьогоднішні розбірки стосуються уже не тільки бізнесу і його кримінальних покровителів, каже екс-заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль.

«90-ті роки – це були, коли одні бандити вистрілювали других. І конкурували між собою шляхом вбивств, закладення вибухівки. Мирні люди майже від цього не страждали. Сьогодні ситуація кардинально помінялася. Сьогодні жертвами злочинців не стають самі бандити, а стають державні службовці, судді, працівники правоохоронних органів», – говорить він.

Кореспонденти ТСН Станіслав Фещенко, Алла Спрінчінат.