ЄВРОСЕСІЯ

 

У хід може піти остання зброя

 

Про це під час прес-конференції у Страсбурзі заявив новообраний президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон. Він кілька разів наголосив на тому, що Україна — велика і незалежна держава. «Проте для того, щоб вона стала ще більш європейською, ми не повинні бачити судові процеси, які нагадують часи колишнього Радянського Союзу», — заявив президент ПАРЄ. Він висловив особисте занепокоєння становищем і станом здоров’я Юлії Тимошенко, яка відбуває тюремне покарання. «Не розумію, як сталося, що Юлія Тимошенко була засуджена», — сказав єврочиновник. На його думку, ПАРЄ повинна перейматися цією справою і надалі, проте не втручаючись у діяльність судової системи України.

Жан-Клод Міньйон попросив пробачення у журналістів за те, що, можливо, надто відверто висловив свою точку зору. «Проте це мій обов’язок — щиро викладати свою думку — і я маю намір підтримувати свою дружбу з Україною», — наголосив він. Справу Юлії Тимошенко президент ПАРЄ обговорив і з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, який учора побував у Страсбурзі.

Між тим перші дні перебування у Страсбурзі перетворилися для української делегації на справжній кошмар. Адже  виникла абсолютно реальна ймовірність того, що на цій сесії ПАРЄ Україна втратить право голосу. Це сталося з ініціативи групи Європейської народної партії (ЄНП). Саме вона  звернула увагу Комітету з питань правил процедури, імунітету та інституційних справ ПАРЄ, що троє членів української делегації, які досі представляли опозиційні сили, перейшли до лав правлячої партії, і це порушило принцип політичного балансу делегації.

Жан-Клод Міньйон, який, до речі, є членом ЄНП, заявив, що не  підтримує ініціативи позбавлення повноважень представників України. «Я вважаю, що позбавлення повноважень — остання зброя, яка йде в хід тоді, коли всі можливі шляхи вже пройдено, — сказав президент ПАРЄ. — Тому я не підтримав цієї пропозиції».

Серед українських дипломатів та членів нашої делегації панує думка, що питання з припиненням повноважень було порушено не випадково, а саме напередодні прийняття резолюції щодо стану демократії в Україні. (Як повідомляв «УК», проект резолюції  містить низку жорстких критичних зауважень на адресу української влади і голосування за нею має відбутися завтра). Перші дні сесії члени української делегації мали б використати для того, щоб провести консультації і переговори з колегами по ПАРЄ щодо внесення поправок до тексту резолюції. Натомість уся увага представників України на сесії ПАРЄ була скерована на залагодження цього по суті технічного конфлікту. Поки що наші депутати на тимчасових правах займають свої місця у залі ПАРЄ. Своє остаточне рішення про те, чи зможе українська делегація у повному обсязі застосовувати свої повноваження і голосувати, ПАРЄ оголосить у четвер вранці.