РОЗЗБРОЄННЯ. Учора Україна у повному обсязі виконала взяті на себе зобов’язання, забезпечивши вивезення до Російської Федерації  за сприяння США та МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів з Харківського фізико-технічного інституту. Про це йдеться у заяві вітчизняного МЗС, переданій «Урядовому кур’єру» Департаментом інформаційної політики міністерства.

Як відомо, у ході Вашингтонського саміту з ядерної безпеки 2010 року Україна оголосила рішення позбутися усіх наявних запасів високозбагаченого урану до початку проведення у Сеулі наступного саміту з тематики ядерної безпеки (цей захід запланований на 26—27 березня цього року — Прим. ред.).

Зазначимо, що у рамках реалізації двосторонніх домовленостей із США Україна отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану та відповідне обладнання. Крім цього, за фінансування США розпочались роботи з будівництва, із застосуванням найсучасніших технологій, на базі Харківського фізико-технічного інституту новітнього джерела нейтронів.