ЕЛЕКТРОННИЙ КАДАСТР. Україна увійде до сотні в рейтингу країн за інвест привабливістю. Адже світовий банк та інші міжнародні організації високо оцінили впровадження електронного земельного кадастру.

Україна успішно реалізувала інвестиційний проект з побудови електронного кадастру. Кредитор - Світовий банк, вже перевірив результати виконання робіт. І дав свою оцінку.

«Досягнуті результати - блискучий приклад як для регіону, і в міжнародних масштабах. Група фахівців Банку заохочує Держземагентство і Центр ДЗК до обміну своїм досвідом з іншими країнами у всьому світі. Першою можливістю є конференція «Land and Poverty» («Земля і бідність»), яку організовує Світовий банк у Вашингтоні в квітні».

Електронна система кадастру - крок уперед в управлінні земельними ресурсами в Україні. Вона сприяє підвищенню прозорості, йдеться у висновку місії Банку. Земельне агентство автоматизувало процес реєстрації ділянки, присвоєння кадастрового номера та оформлення витягу. Ці процедури спростили й пришвидшили. Окрім того, тепер через інтернет можна побачити, на якому етапі реєстрація вашого наділу , тож людина може контролювати роботу чиновника місцевого органу земельних ресурсів. А це - удар по корупції.

Україна остання серед Європейських держав створила електронну кадастрову систему. Тому скористалась найкращим світовим досвідом. Відкрили для вільного доступу публічну кадастрову карту - один з інноваційних елементів. Тут є зворотній зв'язок. Люди можуть відслідковувати розгляд своїх заяв і повідомляти адміністраторам про помилки в інформації про свої ділянки. Прямо з персонального комп'ютера. Публічна мапа викликала неабиякий інтерес у громадян. Тільки за перший місяць роботи систему відвідало понад 600 тисяч користувачів. 

Кредитні кошти проекту Україна використала ефективно і навіть економно, відзначають у Світовому банку. Контролювали кожен тендер. Контракти передбачали ціни нижчі ніж світові та адекватні для регіону. Приміром, на аерофотозйомку, на закупівлю техніки чи землевпорядні процедури. Велику частину роботи органи земресурсів реалізували в безпрецедентно стислі строки. Фактично за останні півроку розробили і протестували електронну систему. Оцифрували і завантажили до неї архівні документи та майже 17 мільйонів держаків на землю.

Електронна кадастрова система - це захист інвестицій, вважають фахівці. З 2003-ого Світовий банк випускає щорічний звіт – «Doing Business». Саме використання електронних баз даних і доступ до інформації в режимі он-лайн - може перемістити Україну в рейтингу бізнес привабливості з другої до першої сотні.

Алекс Лісітса, президент об'єднання аграрного бізнесу: «Транспарентність і публічність, вона в принципі дає абсолютно всім, як товаровиробникам, які орендують землю, так і власникам земельних паїв, тому що вони знатимуть, що з їх нею землею відбувається, також це вплине позитивно на сільські ради, які знатимуть, де землі і які у власності кого і можна таким чином завершити інвентаризацію земельних ділянок, які на сьогоднішній день є в Україні».

Світовий банк розглядає Національний електронний кадастр як один з інструментів боротьби з бідністю. Земля - це капітал. Достовірна та відкрита інформація про неї дає змогу ефективно і справедливо збирати податки. А це робить невигідним скуповування земель сотнями гектарів, які заростають бур’янами. Повний доступ до потрібної інформації для фермерів підвищує інтерес до ведення агробізнесу та стимулює створення нових робочих місць.

UBR