Наші діти ходять до школи, ми щодня користуємося інфраструктурою, дорогами, громадським транспортом, літні люди отримують соціальний захист. Раніше за все це відповідала переважно держава — від столиці до найвіддаленішого села.

Нині, коли в країні розпочато масштабну децентралізацію, а завдяки змінам до Бюджетного кодексу передано на місця значну частину загальнодержавних коштів, пересічні громадяни тою чи тою мірою вже спроможні дати відповідь на запитання, чи схвалюють вони започаткований владою процес децентралізації, як оцінюють якість послуг, що їх надають органи місцевого самоврядування, як розкрити потенціал новостворених об’єднаних громад (а їх, нагадаємо, вже 159), що ще треба зробити, щоб закріпити успіх.

Переважна частина (59%) українських громадян знають про реформу, підтримують її і навіть очікують, що їхнє буття зміниться на краще.

Такі результати загальноукраїнського опитування, здійсненого в межах програми Ради Європи «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування». Їх прокоментував у середу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Зазначимо, що це перше ініційоване урядом презентаційне вивчення суспільної думки щодо політики децентралізації, мета якого — звірити кроки влади з очікуваннями громадян.

Отже, чи хочуть українці змін. Однозначно так. Цікаво, що органам місцевого самоврядування сьогодні довіряють майже як експертному середовищу і церкві — майже 10% респондентів, а ось районному та обласному рівням — лише 2%. Водночас чимало громадян згодні з необхідністю державного контролю роботи місцевої влади. А в разі систематичних порушень, вважають вони, слід запроваджувати механізм дострокового розпуску таких рад.

Опитування, за словами Геннадія Зубка, підтвердило, що український народ чітко засвідчив свій вибір на користь європейського демократичного шляху розвитку і децентралізації влади. «Наше завдання — забезпечити право громадян на самоврядування і на демократію участі в цьому», — зазначив посадовець.

«Децентралізація — головна реформа української влади. ЄС очікує успішних проектів. Україна може бути таким успішним проектом», — наголосив Геннадій Зубко. А посол, представник Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні, голова Офіса Ради Європи в Україні Владімір Рістовскі зазначив, що підтримка громадянами України децентралізації найголовніша.

«Важливо, щоб простих громадян чули на постійній основі, їхні побажання враховували, щоб вони ставали частиною цього процесу, щоб рекомендації громадян враховували і вони ставали частиною законодавства», — переконаний він.

Вочевидь, владі потрібен двосторонній діалог. Адже 63% українців можуть змінити свою думку і припускають певний скептицизм у цій царині, коли отримають грунтовне пояснення результатів і очікувань від реформи. Провідні запити нині, як засвідчило соціологічне опитування, — зменшення корупції, підвищення якості адміністративних послуг, врегулювання конфлікту на Донбасі, отже поліпшення добробуту загалом.