За місяць у норвезькому Ліллехаммері стартує найголовніша молодіжна спортивна подія чотириріччя — II Юнацькі Олімпійські ігри. 1100 найкращих атлетів з 70 країн віком від 15 до 18 років у 15 зимових дисциплінах розіграють 70 комплектів нагород.

Юні олімпійці проходять останні ліцензійні відбори та безпосередньо готуються до старту Юнацьких ігор. Відповідно до міжнародної кваліфікаційної системи з видів спорту вже 23 українці вибороли право на участь у ЮОІ з біатлону (2 дівчини та 2 юнаки), лижного двоборства (1 юнак), фігурного катання (1 юнак, 1 спортивна пара та 2 танцювальні пари), санного спорту (3 юнаки та 1 дівчина), стрибків на лижах з трампліна (1 юнак), лижних гонок (1 юнак та 1 дівчина), гірськолижного спорту (1 юнак та 1 дівчина), скелетону (1 юнак), сноубордингу (1 юнак), повідомляє офіційний сайт Національного олімпійського комітету.

Остаточний склад національної юнацької олімпійської збірної України затвердить виконком НОК наприкінці січня.

2008 року Міжнародний олімпійський комітет ухвалив історичне рішення започаткувати проведення літніх та зимових Юнацьких Олімпійських ігор, маючи на увазі, що такий форум матиме не лише змагальний характер серед юних атлетів усього світу, а й включатиме  навчальну, пізнавальну та культурно-освітню складові.

Тож у вільний від стартів час спортсмени у Ліллехаммері зможуть відвідувати різноманітні семінари, майстер-класи з уславленими й титулованими олімпійцями, екскурсії, заняття з тімбілдингу, спрямовані на спілкування, налагодження контактів і підвищення рівня знань про історію та культуру інших країн. Порушуватимуть й актуальні теми, зокрема майбутньої кар’єри, здорового способу життя, боротьби з допінгом, профілактики травматизму і життя після спорту та як перемагати не лише на турнірах, а й у житті.

З I ЮОІ 2012 року в Інсбруку наші спортсмени повернулися з трьома срібними медалями у фігурному катанні і шорт-треку. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»