Вікторія БОРИСОВА 
для «Урядового кур’єра»

ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ. Світовий банк (СБ) рекомендував Україні розробити чітку стратегію захисту прав споживачів фінансових послуг і фінансової грамотності (ЗПСФГ).

Зокрема, запропоновано сформувати бачення й узгоджувати на найвищому політичному рівні заходи із захисту прав споживачів фінпослуг і підвищення фінграмотності населення, які мають стати основою економічного розвитку, розвитку фінансового сектора та соціального захисту. Треба підготувати стратегію ЗПСФГ із конкретним планом заходів.

Друга рекомендація СБ — створення механізму для належного впровадження органами нагляду затвердженої політики, моніторингу результатів і координації ЗПСФГ. Зокрема, доцільно створити в Нацбанку, Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, а також Нацкомісії з регулювання ринків фінпослуг спеціальні департаменти захисту прав споживачів. Також влада має розглянути можливість створення в Україні установи із захисту прав споживачів фінансових послуг і фінансової освіти з функцією фінансового омбудсмена. Потрібним кроком мають стати відновлення законодавства і розробка структури захисту прав споживачів фінпослуг на основі комплексного підходу до законодавчої бази фінансового сектора.

Ще одна рекомендація СБ — створення ефективного механізму вирішення спорів за участі фінансового омбудсмена, створення внутрішніх департаментів розгляду скарг у фінустановах тощо.

СБ вважає, що Україна має розробити і проводити національну програму фінансової освіти, зокрема спеціальне навчання суддів, журналістів і вчителів, переглянути навчальні матеріали для початкових і середніх шкіл.

Шоста рекомендація пов’язана з потребою покращення ділової практики, управління і прозорості. Треба зміцнити пруденційний нагляд, консолідувати ринок професійних асоціацій: один ринок — одна асоціація, з обов’язковим членством, чіткими правилами входу/виходу, високими стандартами ділової етики.

Після реалізації всіх вищезгаданих заходів Україна зможе приступити до вдосконалення існуючих і створення нових фондів гарантування, зокрема для вкладників кредитних спілок, а також зі страхування життя.