ВУНДЕРКІНДИ. Міжнародна астрономічна олімпіада – це щорічне наукове змагання для учнів 14-18 років, метою якої є підвищення інтересу школярів до вивчення астрономії та фізики, застосування на практиці знань про Всесвіт, виявлення талановитих дітей, надання допомоги їм у виборі професії.

XVI Міжнародна учнівська  олімпіада з астрономії у 2011 році відбувалася 22-30 вересня  у м. Алмати на базі Національного науково-практичного освітнього та оздоровчого центру «Бобек» за підтримки Міністерства освіти і науки Республіки Казахстан. Цю олімпіаду присвячено 50-річчю польоту  Юрія Гагаріна в космос та 20-річчю незалежності Казахстану.

У цьогорічній олімпіаді взяли участь близько 100 школярів з 19 держав. Підсумки підбивалися за двома віковими групами: 14-15 та 16-18 років. Відповідно до положення про Міжнародну астрономічну олімпіаду приблизно 10% учасників нагороджуються золотими медалями, 20% - срібними і 30% - бронзовими. Високі результати показали учасники з Кореї та Індії.

Команда України, яка вперше офіційно брала участь у змаганнях,  виступила дуже добре. П’ятеро українських учнів вибороли 1 золоту, 1 срібну та 2 бронзові медалі. Золотою медаллю та дипломом І ступеня нагороджено учня 10 класу ліцею інформаційних технологій при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара Федоряка Дмитра. Срібну нагороду та спеціальний диплом «За найкращий результат теоретичного туру» отримав Ільницький Іван, учень 10 класу Долинського природничо-математичного ліцею Івано-Франківської області. Бронзові медалі вибороли учні 11 класу Харківського НВК № 45 «Академічна гімназія» Гулін Всеволод та Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка Кайда Олександр. На межі ІІІ місця були підсумкові бали Марка Дубодєлова, учня 11 класу Донецького загальноосвітнього спеціалізованого санаторного інтернатного закладу ІІ-ІІІ ступенів «Ерудит» для обдарованих дітей.

Конкурсна програма олімпіади складалася з трьох турів. У теоретичному турі юні астрономи розв’язували завдання, що охоплювали декілька областей фізики та астрономії. Під час спостережливого туру учні за допомогою телескопів демонстрували знання зоряного неба. Практичний тур змагань був спрямований на виявлення вміння обробляти дані спостережень, узагальнювати та робити висновки щодо астрономічних явищ. Завдання практичного туру були складені вченими Астрофізичного інституту ім. Фесенкова та вченими Казахського національного університету  ім. Аль-Фарабі.

Успіх нашої команди був неможливий без зусиль керівників команди: аспіранта Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сімона А.О., головного спеціаліста департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Хоменко О.В., багатьох учителів та науковців, які готували майбутніх переможців.

На урочистому закритті команда Республіки Казахстан передала вогонь олімпіади учасникам з Кореї, де пройде в жовтні 2012 року 17-а Міжнародна астрономічна учнівська олімпіада.

Прес-служба Міністерства освіти і науки, молоді та спорту