СУСІДИ СТРАЙКУЮТЬ. Уряд Румунії скликав надзвичайне засідання після того, як на вихідні десятки людей були поранені в сутичках у Бухаресті, коли протести проти заходів жорсткої економії переросли в акти насильства.

Термінове засідання скликано після того, як у столиці десятки людей зазнали поранень під час сутичок між демонстрантами і загонами поліції особливого призначення.

У неділю в сутичках на Університетській площі в Бухаресті поранено принаймні 13 людей.

Як і в суботу, демонстранти жбурляли в поліцію каміння, а поліція відповідала сльозогінним газом.

Акції протесту почалися в Румунії чотири дні тому. Спершу причиною демонстрацій була солідарність з чиновником, який пішов з посади, протестуючи проти реформи медицини.

Однак акції протесту відтоді поширилися і охоплюють загальне невдоволення політикою румунського уряду.

Альянс опозиційних партій закликав до дострокових виборів.

Офіційні джерела кажуть, що заворушення в Бухаресті почали молоді футбольні хулігани і що поліція заарештувала низку ініціаторів.

Збудником хвилі демонстрацій стала відставка популярногов Румунії медика родом з Палестини Раеда Арафата, повідомив кореспондент Бі-Бі-Сі в Бухаресті Нік Торп.

Лікар приїхав до Румунії ще у 1980-х. Він у Румунії - відома і шанована особа завдяки низці ініціатив, які поліпшили ефективність системи швидкої медичної допомоги.

Доктор Арафат пішов з посади заступника міністра охорони здоров'я минулого вівторка через низку критичних заяв на його адресу з боку президента Румунії Траяна Басеску.

Раед Арафат виступав проти планів румунського уряду частково приватизувати систему охорони здоров'я.

Хоча президент Басеску оголосив, що відмовляється від непопулярної реформи медицини, це не заспокоїло демонстрантів, повідомляє наш кореспондент.

Тепер гасла демонстрантів - відставка президента Басеску і дострокові вибори.

BBC ua