УРЯДОВІ РІШЕННЯ.29 лютого на засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено рішення про прийняття низки актів, розроблених Держгірпромнаглядом з метою визначення порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансування заходів, пов’язаних з підвищенням рівня промислової безпеки на вугледобувних підприємствах країни. Зокрема йдеться про проект з впровадження та модернізації Уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю і автоматизованого керування гірничими машинами та технологічними комплексами (УТАС) на вугільних шахтах. Також вирішене питання фінансування створення Центру комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості в Луганську та Центру навчання теоретичним та практичним знанням з роботи УТАС на базі ДП «Петровський завод вугільного машинобудування» в Донецьку.

На сьогоднішній день системи УТАС встановлені і працюють на 29 вугільних підприємствах Донецької, Луганської та Львівської областей, з них на трьох шахтах системи введено в експлуатацію в керуючому режимі. На даний час триває процес впровадження УТАС ще на 3 вугільних шахтах, який розпочався у 2011 році.

В Державному бюджеті України на 2012 рік на ці заходи передбачено видатки в обсязі 220 млн. грн. (70 млн. - для впровадження системи УТАС на трьох нових шахтах, 150 млн. – для модернізації систем встановлених на 13 вугільних шахтах). Також виділятимуться 30 млн. грн. для створення Центру безпеки та 2 млн. грн. – для створення Центру навчання.

Реалізація цих проектів дасть змогу здійснювати постійний моніторинг і контроль за безпечним веденням гірничих робіт, покращити ефективність управління технологічними процесами на вугільних шахтах, поліпшити кваліфікацію обслуговуючого персоналу системи та в цілому підвищити рівень промислової безпеки та охорони праці на вугледобувних підприємствах країни. 

Прес-служба Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки.