ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ. Прем’єр-міністр України Микола Азаров обіцяє, що найближчим часом відкриються центри раннього діагностування онкологічних захворювань у Львові та Донецьку. Про це Глава Уряду заявив під час відвідування Київського міського клінічного онкологічного центру «Центр ядерної медицини з ранньої діагностики онкологічних захворювань із використанням ПЕТ-технологій та променевої терапії».

«У нас у планах будівництво аналогічного центру у Донецьку, Львові і в ряді інших областей для того, щоб у найближчому майбутньому вирішити цю проблему по всій Україні», - зазначив Микола Азаров.

Крім того, Прем’єр-міністр поінформував, що протягом року на базі двох київських центрів ядерної хірургії забезпечать роботу чотирьох-п’яти сканерів ПЕТ-КТ і забезпечать потребу у ранній діагностиці раку для всіх центральних областей України.

Водночас Глава Уряду підкреслив, що в Київському міському клінічному онкологічному центрі зможуть діагностуватися та лікуватися не тільки жителі Києва та області, але й з інших регіонів України.

Прем’єр-міністр зазначив, що Уряд і в подальшому велику увагу приділятиме боротьбі з онкологічними захворюваннями, бо смертність від раку в Україні перебуває на третьому місці серед інших хвороб. Зокрема, Микола Азаров пообіцяв, що найближчим часом Уряд підніме зарплати висококваліфікованим спеціалістам, які працюють у сфері боротьби з онкозахворюваннями.

Глава Уряду також підкреслив, що для Кабінету Міністрів модернізація вітчизняної медицини є одним із головних завдань. «Для Уряду модернізація медицини, тобто запровадження сучасних методів діагностики, профілактики і лікування є зараз головним завданням», - підкреслив Микола Азаров. Він нагадав, що станом на сьогодні в чотирьох регіонах реалізуються пілотні проекти з реформування медичної галузі та виконується велика програма з будівництва та модернізації медичних установ.

Методика застосування ПЕТ-технологій дозволяє чітко розпізнати злоякісну пухлину на ранній стадії, а використання позитронно-емісійної томографу – комп’ютерної томографії (ПЕТ-КТ) для діагностики онкологічних захворювань дає змогу своєчасно почати лікування та застосовувати менш травматичні методи хірургічного втручання та в рази підвищує ефективність лікування онкохворих.

 Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ