ПІДСУМКИ

Завдання виконано на 80 відсотків

Про це заявив на брифінгу, присвяченому законодавчому забезпеченню реформ у 2011 році, представник Президента у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко. За його словами, протягом минулого року розроблено та прийнято низку законів за чотирма групами перетворень, визначених Програмою економічних реформ Президента на 2010—2014 роки.

«Процес реформ системний і незворотний. Минулий та попередні роки видались складними для публічних фінансів. Україна була на межі дефолту. І команда Президента, і політична команда від Кабінету Міністрів, парламенту плідно попрацювали, подолавши ці явища», — акцентував він.

Результатом успішної роботи стало набрання чинності нового Податкового кодексу та законів, пов’язаних із регулюванням ринків фінансових послуг, захистом і охороною дитинства, дерегуляцією та підтримкою розвитку підприємництва, гуманізацією порушень у сфері господарської діяльності та сферою автоперевезень. Стрижневим в адміністративних змінах був Закон «Про центральні органи виконавчої влади», а Закон «Про засади запобігання і протидії корупції» виправдав очікування влади, ставши міцним інструментом боротьби із цим ганебним явищем.

За словами Юрія Мірошниченка, свідченням позитивних зрушень є виконання  завдань, прописаних у Національному плані дій на рік, на 80%. Інші 20% запланованого не вдалося втілити в життя з об’єктивних причин. За приклад представник Президента у ВР навів земельну реформу: Закон «Про державний земельний кадастр» ухвалено, але ще розглядається законопроект «Про ринок земель сільськогосподарського призначення».

Щодо особливостей роботи в нинішньому році посадовець сказав: «У 2011 році головна увага приділялася створенню механізмів окремих галузей. В 2012-му акцент робитиметься на міжсекторальній координації, поєднанні та узгодженні реформ між собою, їх перенесенні на регіональний рівень, а також на покращенні життя громадян».

За його словами, на цих головних пунктах зупинився глава держави, і на них мають зосередитися всі, хто займатиметься перетвореннями у країні. «Ухвалення закону, на переконання Президента, не є кінцевою метою реформи. Лише імплементація, реалізація закону — щоб люди відчули покращення свого життя — ось що є очікуваним результатом тієї чи іншої реформи», — пояснив він.

Цьогоріч діятиме 14 напрямків реалізації реформ проти 21 минулого року. Серед них — енергетичний сектор; дерегуляція, розвиток підприємництва та надання адміністративних послуг; освіта та розвиток науково-технічної галузі; міжнародна економічна інтеграція; соціальна сфера; державні фінанси та управління; фінансовий сектор; сільське господарство та ринок землі; ЖКГ; медичне обслуговування; приватизація та управління державною власністю; розвиток транспортної інфраструктури; національні проекти.