Під час брифінгу у Кабміні серед головних досягнень Держземагентства у 2013 році голова відомства Сергій Тимченко назвав створення та відкриття найбільшої в Європі публічної електронної кадастрової карти, а також спрощення, прискорення та  здешевлення процедури реєстрації та відведення земельних ділянок. «Завдяки запуску національної кадастрової системи та публічної кадастрової карти значно підвищились позиції України у рейтингу інвестпривабливості Doing business: зокрема, зростання по темі «Реєстрація власності» склало 61 пункт», — зауважив він. Крім того, за рахунок автоматизації всіх процесів торік вдалось у рази прискорити процедуру реєстрації землі, порівняно з 2012 роком — до 10 днів замість 27-ми і здешевити її з 153 гривень до 72.

На зауваження одного з журналістів про те, що йому за реєстрацію довелось заплатити понад 2000 гривень, Сергій Тимченко відповів: «2000 гривень ви платили не державі і не Держземагентству, а приватним фірмам, до яких наше відомство не має ніякого відношення». У подальшому він порадив звертатись  у державні інститути, центр Земкадастру. «По-перше, ціна буде набагато нижча, а по-друге, державні установи несуть відповідальність за відповідність технічної документації букві закону», — наголосив він і продовжив ділитись успіхами. Тепер щоб отримати виписку із Земельного кадастру достатньо дня замість десяти. Як наслідок, зросли й запити на ці документи: торік їх було видано понад 900 тисяч (або у понад двічі більше, ніж у 2012-му).

Важливим, на думку Сергія Тимченка, стало також введення принципу мовчазної згоди при наданні дозволу на розробку технічної землевпорядної документації місцевими органами влади та ліквідація районних земкомісій. «Громадянин має подати заяву місцевим органам влади на розробку  технічної землевпорядної документації і, якщо протягом місяця вона залишається без відповіді, то спрацьовує принцип мовчазної згоди. У наступні 10 днів громадянин має поінформувати місцеві ради, що самостійно почав розробляти документацію і що був запущений процес відведення земділянки», — пояснив голова Держземагентства, зауваживши, що раніше на це йшли місяці, а подекуди й роки.

Подібна ситуація й з відведенням земділянки. Раніше ця процедура передбачала прийняття рішення районними земкомісіями. В них входила група чиновників, і робота комісії могла блокуватись місяцями неявкою хоча б одного її члена, продовжив він. Наразі достатньо звернутись у райвідділ земресурсів, який за новим законодавством має протягом 10 днів прийняти  рішення і узгодити його з усіма дотичними відомствами — Держлісагентством, Держводагентством тощо.  І все це безоплатно, наголосив Сергій Тимченко.

На запитання журналістів щодо реалізації земельної реформи Сергій Тимченко відповів: «Залишилось прийняти закон «Про обіг земель». У всьому іншому ми на фініші». На думку Сергія Тимченка, цей закон може бути прийнятий, коли буде знайдене розуміння між усіма власниками земельних ділянок, великим, середнім та дрібним бізнесом, народними депутатами та владою. Наразі його проект перебуває у Мінагропроді на доопрацюванні.

Ще одне досягнення із розряду «вперше в Україні», це 100-відсоткова нормативно-грошова оцінка всіх населених пунктів, наголосив Сергій Тимченко. Внаслідок цього додаткові надходження у місцеві бюджети від орендної плати за землю торік становили 2,5 мільярда гривень, і  цього року сягатимуть 3 мільярдів, спрогнозував він.

Щодо планів на 2014 рік, то, за словами Сергія Тимченка, діяльність Держземагентства буде сфокусована на ефективному управлінні землями, спрощенні та прискоренні всіх процедур реєстрації та відведення земель. Крім того, ми плануємо стати одним із перших державних органів, які б надавали адмінпослуги в режимі онлайн, повідомив він. Уже цього року виписку із Земкадастру можна буде отримати через комп’ютер — в офісі або вдома.