Арабські Емірати залишаються одними з небагатьох «білих плям» у царині археології – сучасні розкопки почалися тут у 2017 році, повідомляє Gulf News. 

Ще в 1992 році на острові Марава знайшли стародавні поселення епохи неоліту віком від шести до восьми тисяч років, зараз фахівцям вдалося провести більш детальне дослідження курганів. 

Марава знаходиться приблизно в 100 кілометрах на захід від міста Абу-Дабі і приблизно в 25 кілометрах на північний захід від порту Мірфа. Місце розкопок розташоване на вершині скелястого вапнякового плато, розташованого на захід від села Губбіо в південно-західній частині острова. Ця ділянка складається із семи курганів, які є залишками зруйнованих неолітичних кам'яних споруд. 

Під час розкопок археологи знайшли кам'яні наконечники для стріл і уламки прикрашених посудин – найдавніші зразки мистецтва, виявлені в ОАЕ. Археологи також знайшли кам'яну трикімнатну будівлю і низку незвичайних знахідок – наприклад, керамічну вазу, яка була привезена на півострів. Фрагменти вази розписані і є найдавнішим артефактом з нині відомих декоративних творів мистецтва, виявлених в ОАЕ. Нині знахідку виставили в Луврі Абу-Дабі. 

Археологи також знайшли численні фрагменти гіпсових посудин, раковини і кам'яне намисто, кістки риб, газелей і дюгонів, а також кістки дельфінів.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»