ПОСЛУГА

Залізничники пропонують пасажирам купувати абонементні квитки

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Колись купувати проїзні було однозначно вигідно. Приміром, абонементні квитки для проїзду в комунальному транспорті були дешевшими, ніж разові, і на додачу непотрібно було простоювати у чергах до кас та витрачати час. Нині вартість проїзних розраховують так, що їх економічно невигідно купувати. Щоправда, не скрізь. Приміром, Укрзалізниця зберегла старий принцип розрахунку вартості й пропонує пасажирам, які часто користуються залізничним приміським транспортом, купувати абонементні квитки, що таки економлять не лише гроші, а й час  (особливо вранці та ввечері).

Тим, кого зацікавила така пропозиція, варто пояснити, що проїзні на електричку бувають пов?ні, пільгові, дитячі, студентські та «вихідного дня».

Повні абонементні квитки фізичні чи юридичні особи можуть придбати за готівковий і безготівковий розрахунок, без зазначення у квитку прізвища пасажира. Його вартість на один місяць становить суму, яка дорівнює 40 поїздкам за встановленим тарифом. Агітуючи адміністрації підприємств та установ, чиї співробітники у службових справах регулярно користуються приміськими електричками, купувати саме такі квитки, залізничники акцентують на тому, що вони не іменні й можуть передаватися будь-якому працівникові.

Пільгові абонементні квитки іменні, продаються фізичним та юридичним особам за готівковий і безготівковий розрахунок. Вартість такого проїзного на один місяць коштує так само, як 26 поїздок. Ці квитки зручніші для тих пасажирів, які щодня протягом робочого тижня їдуть на роботу і назад. Вигода очевидна: при п'ятиденному робочому тижні (в середньому це 21 робочий день на місяць) пасажир здійснює 21 поїздку на роботу і стільки само назад, тобто 42 поїздки, а оплачує лише 26.

Для осіб, які мають право безкоштовного проїзду у приміському сполученні, передбачені безкоштовні місячні абонементні квитки. Оскільки це різновид пільгового абонементного квитка, то він також іменний і видається за пред'явленням документа, що посвідчує право на пільгу.

Студентські проїзні можуть придбати ті, хто вчиться у вишах  I—IV рівнів акредитації, та учні професійно-технічних навчальних закладів із зазначенням у квитку прізвища студента та номера студентського (учнівського) квитка. Вартість такого квитка становить половину вартості пільгового абонементного квитка.

Ще один різновид проїзних — дитячі абонементні квитки для дітей віком від 6 до 14 років. Вони коштують стільки, як 26 поїздок за дитячим тарифом (75% повного тарифу). За бажанням фізичних та юридичних осіб продаж повних та пільгових абонементних квитків може здійснюватися на 15 днів.

Щодо абонементних квитків «вихідного дня», то їх продають пасажирам незалежно від віку та наявності пільг. Вартість  такого квитка дорівнює 14 поїздкам і дійсний він у п'ятницю, суботу, неділю, понеділок, передсвяткові та святкові дні на всіх ділянках між станціями, вказаними у квитку. Проїзд за усіма видами абонементних квитків здійснюється у вказаний період без обмеження кількості поїздок.