ДЕ ВЗЯТИ ГРОШІ? Чим слабше довіра інвесторів, тим дорожче обходяться Іспанії її борги. Ставки за 10-річними облігаціями наближаються до критичних 7%. Надалі ані наново брати у борг, ані обслуговувати вже існуючі позики країна не здатна. Отже єдине, що лишається – просити по допомогу, як це зробили Греція та Португалія.

На початку року, новий уряд вселяв довіру і надії на зміни. Ставки за 10-річними паперами наблизилися до 5%. За 4 місяці злетіли до 6,5%.

Аналітики пояснюють: «Ставки за іспанськими паперами зростають через страх щодо фінансової системи країни. 2008 року уряди США та Великої Британії навели лад у фінансових системах, вливши у банки державні кошти. Тепер в Іспанії, нарешті, гроші підуть у фінансові установи, банки будуть націоналізовані – це гарні новини».

Ринки не певні у тому, що це – гарні новини. На одну лише Bankia необхідно 23,5 млрд євро: 4,5 млрд вона вже отримала, тепер потребує від уряду ще 19 млрд. Де Мадрид візьме гроші?

Премєр-міністр заявив, де він їх точно не шукатиме: «Жодної європейської допомоги для іспанської банківської системи не буде. Наша проблема – накопичений величезний борг, який ми маємо зараз. Ми маємо рефінансувати цей борг, але робити це дуже складно зараз».

Європейська комісія знає про намір уряд Іспанії врятувати Bankia, але не більше. Іспанія не поінформувала ЄС про план рекапіталізації проблемної установи.

Його ідея полягає у тому, що уряд може випустити державні облігації, які Bankia використає як заставу, аби взяти гроші у ЄЦБ. Невідомим у цьому рівнянні є остання складова: ЄЦБ про плани Мадрида нічого не відомо.

Copyright © 2012 euronews