Опубліковано працю «Історія української музики» відомого дослідника і педагога, кандидата мистецтвознавства Степана Лісецького. У ній охоплено великий відтинок часу — близько двох тисячоліть.

Так, народні українські пісні календарного та побутово-обрядового циклів залучаються автором для вивчення античної епохи в українській музиці. Билини Київської Русі, музика княжої військової дружини, церковний спів і мистецтво скоморохів характеризують музику середньовіччя. Відродження представлено думами,  героїчними козацькими піснями тощо. Епоху бароко Степан Лісецький  представив кантатами і псальмами, а класицизму — хоровою та оперною музикою.

На запитання, чи відповідає  посібник сучасному стану історичної науки і чи можна вкласти запланований тут матеріал у 28 аудиторних годин, відведених вишівськими планами, можна відповісти: Степан Лісецький  прагнув до постійного осучаснення тексту видання не тільки новими матеріалами, а й новими ідеями.  Тобто автор хоче висвітлювати музичні процеси в Україні як зміну художніх напрямів з їхніми своєрідними темами, образами, жанрами. У книзі йдеться про той чи той історичний період розвитку українського народу і його відображення в музиці, в конкретних творах.

Текст кожної із 10 лекцій та вступу досить стислий, тож викладач може без особливих труднощів вкластися у відведений навчальним планом час. Нам імпонує те, що до кожної теми подано план, рекомендована література та контрольні запитання, а у вступі — чимало методичних порад. Важливо, що підхід автора до періодизації історії української музики спирається на зміну не суспільних формацій, а музично-творчих напрямів і стилів.

Галина ПОБЕРЕЖНА,
доктор мистецтвознавства,
для «Урядового кур’єра»