ЗНАХІДКА. На мисі Сопкова Карга в трьох кілометрах від полярної метеостанції «Сопкарга» на Таймирі 11-хлопчик Євген Саліндер знайшов тушу мамонта, що загинув приблизно 30 тисяч років тому, передає ТСН з посиланням на NEWSru.com та taimyr24.ru.

Мамонта назвали Женя – на честь хлопчика, який його знайшов. Але офіційно тварина буде іменуватися Сопкаргинский мамонт.

Про останки доісторичної тварини хлопчик, який проживає з родиною в районі метеостанції, повідомив батькам, ті розповіли полярникам, а незабаром вчені вже вели повноцінні розкопки.

Зазначимо, це друга туша мамонта, яка добре збереглася, за всю історію палеонтології, кажуть фахівці. Востаннє щось подібне знайшли в 1901 році на річці Березівці – припливі Колими.

Як розповіли організатори експедиції, під час роботи стало зрозуміло, що це не просто скелет, а туша мамонта вагою півтонни, зі збереженими фрагментами шкіри, м'яса, жиру і навіть деяких органів.

За попередніми висновками експертів, знайдена в таймирській тундрі тварина – чоловічої статі. Учені також дійшли висновку, що мамонт помер у віці 15-16 років.

Для вилучення Жені з вічної мерзлоти вчені використовували традиційні інструменти - сокири, кирки, та інші спеціальні прилади. Протягом тижня фахівці витягли залишки стародавньої тварини.

Навіть швидкий огляд мамонта дав вченим можливість підтвердити кілька наукових гіпотез. Наприклад, довести, що горб мамонта – це жирове відкладення як у верблюда, а не особливості будови скелета.

Учені також зазначають, що, найімовірніше, мамонт загинув влітку – у нього не було підшерстя, але він вже отримав досить великий запас жиру.

Рідкісна знахідка стане експонатом Таймирського крайового музею. При цьому музей вже погодився передати тушу мамонта Російської академії наук: її збираються вивчати в Зоологічному і Палеонтологічному інститутах в Москві і Санкт-петербурзі.