«Скільки коштує пам’ять» — під такою назвою два роки тому вийшла стаття у газеті «Крымские известия», в якій була розгорнута дискусія на рівні органів місцевого самоврядування Криму щодо фінансування заходів до 100-річчя з дня народження унікальної вишивальниці, Героя України Віри Роїк. Газетний матеріал обурив шанувальників майстрині, яка лише півроку не дожила до свого вікового ювілею. Під тиском громадськості з’явилася постанова парламенту автономії «Про збереження культурної спадщини В.С. Роїк», де передбачалося створення Музею української вишивки імені Віри Роїк у Сімферополі та видання книжки «Мелодії на полотні». Музей відкрили на базі Кримського республіканського закладу «Етнографічний музей».

— Дякувати Богові, що місцева влада все-таки надала ці 40 квадратних метрів під музей вишивки. Адже віднині тут постійно відбуватимуться заходи як кримського, так і всеукраїнського значення, — зазначив торік Петро  Вольвач, голова Кримського наукового товариства  ім. Т. Шевченка, під час відкриття музею. — Віра Роїк народилася на Полтавщині, але більшу частину свого життя прожила в Криму і своєю майстерністю, толерантністю сприяла об’єднанню кримчан на основі спільних інтересів, прославляла українську культуру на півострові, в державі та світі. 

Цими словами відомий науковець та громадський діяч передбачив майбутні етапи увіковічення видатної вишивальниці.

На будинку, де до війни жила сім’я Роїк, нещодавно встановили меморіальну дошку з барельєфом Віри Сергіївни. З 2014 року Лубенську школу № 7, в якій ще за життя майстрині було відкрито музей української вишивки, назвуть її ім’ям.

Слід також зазначити, що торік одній із площ кримської столиці присвоєно ім’я майстрині. Назва є, але місце нічим не характеризує приналежності до видатної вишивальниці. Нині ведуться перемовини з місцевою владою щодо оформлення площі у характерних для орнаментів української вишивки Віри Роїк.

Обговорюється і питання встановлення пам’ятника вишивальниці. «Ідея виникла давно, — розповідає син майстрині Вадим Роїк. — Родина підтримала ескіз скульптури, що розробила волинянка Іванна Дацюк. Планується, що пам’ятник встановлять до 105-ї річниці з дня народження Віри Роїк у 2016 році».

У ньому образ майстрині відображений у момент вишивання рушника. Злегка піднята голова немов передає стан спілкування.  Тепер питання за коштами, а сума потрібна чимала — орієнтовно 450 тисяч гривень. Тому виникла ініціатива долучити до збору коштів громадськість. Спеціальна скринька перебуватиме постійно в Музеї української вишивки ім. Віри Роїк, найближчим часом відкриють рахунок і в банку.

ДОСЬЄ «УК»

Віра РОЇК. Народилася 25 квітня 1911 року в місті Лубни Полтавської області. З 1952 року жила в Сімферополі. Герой України. Запроваджено Міжнародну премію в галузі народного мистецтва її імені. Володіла 300 видами технік вишивання народів світу. За своє життя зростила 10 тисяч учнів та вишила понад три тисячі робіт. Роботи Віри Роїк зберігаються в 43 музеях різних країн світу.