СТАТИСТИКА. Росія посіла перше місце за кількістю іноземців, які переїхали в Україну. 

За повідомленням Державного комітету статистики лише торік в Україну на постійне місце проживання приїхали 20 тисяч жителів Росії, передає УКРІНФОРМ.

Як повідомив ВПС Україна керівник відділу міграційних досліджень Інституту демографії Олексій Позняк, в іміграційних потоках України переважає обмін населенням з країнами колишнього СРСР.

«Велика частина приїздить з Росії. Так склалося ще за часів Радянського Союзу, і відгомони залишаються. Частина переїжджає з Росії. Це не обов'язково росіяни. Це можуть бути вихідці з України. Щодо Чечні, то тут важко сказати, адже у статистичних повідомленнях Росія йде одним рядком, не розділяючи країну на окремі регіони», – говорить Олексій Позняк.

Національний інститут стратегічних досліджень раніше повідомляв, що останніми роками серед нелегальних імігрантів зросла кількість уродженців країн СНД – Молдови та Грузії, а також російських громадян з Чечні.

В Україну теж їдуть імігранти з країн Південно-Східної Азії, Близького і Середнього Сходу, Африки, а також громадяни країн СНД, які використовують українську територію для транзиту в Євросоюз.

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко в одному з попередніх інтерв'ю ВПС Україна сказав, що українська влада не має стратегії дій щодо мігрантів, і всі процеси у цій сфері відбуваються стихійно.

На фоні зменшення українського населення іміграція в Україну, вважають в Центрі Разумкова, може викликати істотні зміни у складі населення. З такими ризиками, наприклад, мають справу Німеччина і Франція.

Представник Інституту демографії Олексій Позняк теж не виключає загрозу національній безпеці України від притоку імігрантів, говорячи, що в умовах великої їх кількості є ризик порушення цілісності суспільства.

«Це теж ризик створення замкненої діаспори, яка живе за власними законами. Для того, щоб запобігти цьому, треба іміграцію інтегрувати у невеликі групи. У такому разі наступних імігрантів буде легше інтегрувати у ці групи», – говорить Позняк.

Однак, на думку експерта, зараз кількість імігрантів не така велика, щоб можна було говорити про серйозну загрозу безпеці країни.