На гробі жерця Ніс Амона, який виконував роль священнослужителя в Стародавньому Єгипті, фахівцями з кембріджського музею Фіцуільям знайдені відбитки пальців, що датуються 1000 роком до нашої ери. Ця похоронна гробниця була раніше продемонстрована в рамках виставки «Смерть на Нілі».

 

Експертиза, в результаті якої знайдені відбитки, спочатку проводилася для іншої мети, тобто для визначення того, наскільки оформлення гробу змінилося за чотири тисячі років. Голова охорони музею Джулія Доусон поінформувала, що ці відбитки виявлено ще 11 років тому, в 2005 році, але відомості про знахідку не поширювалися. Тим часом, за ці роки вчені сканували знахідку з допомогою ренгенографа і КТ-сканування. Цю інформацію повідомило The Independent.

 

В ході досліджень з’ясувалося, що відбитками понад три тисячі років та їх власником може бути якийсь ремісник, але це була не єдина знахідка. У гробниці розташовувалася ще й своєрідна «внутрішня коробка», що складалася з великої кількості шматочків дерева. Друга знахідка також являє собою величезну наукову цінність. Завдяки їй вченим вдасться отримати більш точне уявлення про особливості будівництва «похоронних скриньок» в Давньому Єгипті.

Cikavosti