МЕДИЦИНА. Вакцини від туберкульозу вистачить усім! – запевняють в Міністерстві охорони здоров’я. Кажуть – пологові будинки України повністю забезпечені необхідними імунопрепаратами.

Нині в пологових будинках України 200 тисяч доз данського імунопрепарату. Медики запевняють – якість поза сумнівом. Його отримали в міністерстві охорони здоровя, як гуманітарну допомогу. Та хто цей благодійник в МОЗі не зізнаються. 

«Вакцина була поставлена. Хто постав і яким чином людина просила не говорити. Все. Вона якісна», – каже перший заступник міністра охорони здоров'я України, Раїса Моісеєнко.

Та виявляється ситуація з вакциною  проти туберкульозу не така вже й радісна. Ліки є лише у пологових, а в поліклініках їх у багатьох регіонах не вистачає. Приміром, в Ужгороді імунопрепарат БЦЖ є лише в міському перинатальному центрі. Наприкінці вересня медики отримали 770 доз. Двісті уже використали. Кажуть – найважче було влітку, коли закінчилася вакцина.  Тож,  нещепленими проти туберкульозу медики виписали понад 500 новонароджених. Майже триста малюків батьки вакцинували за власні гроші, ще майже стільки ж досі без щеплення проти небезпечної недуги.

На Запоріжжі ситуація ще гірша. Там вакцинами забезпечені лише на третину, матері немовлят уже й не знають, що робити.

«Нам зараз вже майже вісім місяців, а ми зробили тільки перше щеплення. Сюди входить п'ять щеплень в одній. До цього ми не робили ні разу. Ситуація, я вважаю, просто катастрофічна в країні з щепленнями», – розповідає молода мама, Катерина Третяк.

Лікарі підрахували – вакцини з Данії вистачить до середини грудня. Далі в МОЗі розраховують на російський препарат. Його закупили 1млн. 800 тисяч доз. Наразі ліки перевіряють на якість. Вкотре запевняють – вакцини вистачить усім. Та найбільша біда з вакциною проти гепатиту В. Її давно не бачили ані в регіонах, ані в столиці.

 «ФАКТИ», ICTV