СПРОСТУВАННЯ. Державна адміністрація залізничного транспорту України, зважаючи на інформацію, поширену низкою ЗМІ щодо збільшення цін на квитки у міжнародному сполученні, інформує, що вартість квитків у міжнародному сполученню не зростуть. Про це повідомила прес-служба Державної адміністрації залізничного транспорту.

У зв’язку з набранням чинності наказу Міністерства інфраструктури України від 22.12.2011 «Про внесення змін до тарифів на перевезення пасажирів, багажу та вантажобагажу залізничним транспортом у міжнародному сполученні» з 6 січня 2012 року тарифи у сполученні з державами СНД та Балтії підвищено на 20%. Однак, для пасажирів вартість квитка на проїзд у міжнародному сполученні залишається незмінною, оскільки з цієї ж дати згідно з Податковим кодексом України цей вид перевезень оподатковується за нульовою ставкою. Раніше ПДВ на проїзд залізничним транспортом у міжнародному сполученні становив 20%.

Так, якщо порівнювати вартість двох квитків, оформлених на одну і ту ж дату у купейному вагоні поїзда №6 Київ – Москва, до вступу наказу в дію, загальна вартість квитка (без комісійного збору) становила 931,94 грн, а оформленого після відповідного наказу – 928,32 грн. Зменшення вартості викликана зміною курсу гривні до швейцарського франка (згідно з наказом, тарифи затверджені у тарифній валюті – швейцарському франка).