Готовність української медицини до повноцінної нейрохірургічної реабілітації воїнів, скалічених війною, безпосередньо залежатиме від завершення робіт зі створення відповідного клінічного комплексу на базі Інституту нейрохірургії ім. академіка А. П. Ромоданова Національної академії медичних наук України.

Про це віце-прем’єр-міністр Олександр Сич заявив під час наради з питань створення сучасної клінічної бази для проведення реконструктивних нейрохірургічних операцій для реабілітації осіб, що постраждали під час Революції гідності та військового протистояння на сході країни.

Урядовець наголосив, що функціонування такого комплексу критично важливе і в мирний час. «Ідеться не лише про численні каліцтва на війні, а й сотні тисяч побутових черепно-мозкових травм і травм хребта, з якими регулярно звертаються до наших лікарень і звичайні мирні громадяни», — уточнив Олександр Сич.

За підсумками наради віце-прем’єр-міністр доручив розглянути питання щодо врахування видатків для завершення відповідних робіт у проекті держбюджету України на 2015 рік, а також проаналізувати результати перевірок освоєння коштів уповноваженими структурами. «Якщо Держфінінспекція виявляє завищення кредиторської заборгованості на суму 13,5 мільйона гривень за нібито виконані роботи, нам треба забезпечити недопущення зловживань у майбутньому. Інакше жодних коштів не вистачить», — застеріг урядовець.

Віце-прем’єр-міністр зазначив, що в умовах жорсткої економії державних коштів в інтересах оборони країни чималої актуальності набуває пошук альтернативних механізмів фінансування гуманітарних проектів національного рівня. «Національній академії медичних наук спільно з Міністерством охорони здоров’я і Міністерством фінансів треба ширше практикувати пілотні заходи із залучення інвестицій для реалізації критично важливих для громади проектів, зокрема шляхом реалізації моделі державно-приватного партнерства. Звісно, під пильним контролем експертної громадськості», — цитує слова Олександра Сича прес-служба віце-прем’єр-міністра. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»