ВІДКРИТТЯ

Фахівці Івано-Франківського університету нафти і газу одержали диплом Міжнародної академії авторів наукових відкриттів за розробку системи прогнозування карстових утворень. За словами доктора технічних наук Георгія Рудька, який вважається одним з найавторитетніших фахівців у цій галузі, "є природні процеси, які майже неможливо передбачити, один з таких - утворення карстів". Очільник колективу розробників Едуард Кузьменко каже, що науковці створили базову комп'ютерну систему передбачення осідань і провалів землі, на основі якої можна робити конкретні прогнози для окремих територій.

Стимулом до такої наукової розробки прикарпатців стали значні екологічні проблеми в Україні в цілому й у Калуському регіоні зокрема, які потребують нагального розв'язання. Створена система прогнозування вже апробована в конкретних умовах. Експериментальні дослідження зроблено для частини Львівської області на проблемній території поблизу населених пунктів Щирець, Пустомити в бік Яворова, відомого своїми сірчаними шахтами. Пробні результати безкоштовно передано дочірньому підприємству НАК "Надра України" - "Західгеологія" та управлінню з надзвичайних ситуацій.

На самій Івано-Франківщині впровадження геоінформаційної системи для Калуського гірничопромислового району отримало фінансування з обласного бюджету. Наукове відкриття групи професора Кузьменка особливо ефективне на стадії виробничих розробок для прогнозування подальшого розвитку просідання землі. Тож є сподівання, що непередбачувана вирва, яка утворилася два роки тому поблизу вулиці Вітовського в Калуші за 50 м від житлового будинку над старою камерою видобутку калійної солі, була тут останнім таким сюрпризом.

Також пропозиції прикарпатців щодо прогнозування карстів та зсувів розглянули відповідні міністерства. Як наслідок, їх внесено до окремого розділу в загальнодержавній Програмі розвитку мінералогічно-сировинної бази України. Загалом Івано-Франківський університет нафти і газу визначено в краї головним науковим центром екологічно-геологічного моніторингу.

Слід зазначити, що нині в західному регіоні не лише фахівці, а й звичайні громадяни цікавляться геофізичними проблемами. Найбільше мусується тема землетрусу в Карпатах через 5 років та великих западин Землі. На думку професора Кузьменка, такі розмови не мають під собою наукових підстав. Територія Прикарпаття не має таких глибинних джерел енергії, які б давали потужні, наприклад 7-бальні поштовхи, як це може бути в тій же Румунії. Нам це загрожує щонайбільше трибальним відгомоном. Карпати, Івано-Франківщина зокрема, розташовані на м'яких породах, які гасять коливання землі.