Протез руки, завдяки якому можна відчувати предмети, які тримаєш, розробили вчені Італії та Швейцарії. Експеримент був проведений ще минулого року, однак його результати оприлюднили лише тепер.

Сліпий тест показав, що пацієнт міг розрізняти вагу, форму, текстуру предмета, базуючись лише на тих відчуттях, які передавала йому його штучна рука. Жоден інший протез на таке наразі не здатний.

«У руці є багато сенсорних датчиків, під’єднаних до штучного сухожилля кожного пальця, і ми задіюємо кожне з них, щоб виміряти, яку силу застосував пацієнт, щоб стиснути предмет. Ця інформація про силу стискання передається нервам, доходить до мозку і пацієнт в реальному часі отримує уявлення про те, що саме він стискає, – каже професор Сільвестро Мічера, керівник науково-дослідного інституту, де розробили штучну руку.

Добровольцем для експерименту погодився бути Денніс Аабо Соренсен, що 9 років тому втратив руку через нещасний випадок з феєрверком. З новим протезом він під пильним наглядом лікарів прожив місяць – потім його зняли, щоб пересвідчитися, що штучна рука не впливає негативно на роботу нервової системи.

«Коли вони вперше включили штучну руку, це було неймовірно. Бо я раптом знову відчував те, чого не відчував вже багато років: що предмет круглий, чи важкий, чи м‘який – це було просто неймовірно», – розповів Соренсен.

Зараз вчені зменшують у розмірах електронну «начинку» свого винаходу, щоб створити портативний протез, яким можна користуватися в повсякденному житті.

 Copyright © 2014 euronews